• Reportage Gästskribent Stångby Nyheter Kyrkogård Träd Maximilian Löfgren

  12 mars, 2024

  Träden på kyrkogården igår, idag och imorgon 

  Maximilian Löfgren, Landskapsingenjör på Landskapsgruppen, berättar om trädens betydelsefulla roll på våra kyrkogårdar. Hur behöver vi tänka kring framtida trädplanteringar på våra kyrkogårdar, där man både behöver ta hänsyn till kyrkogårdar som kulturmiljö och växtskadegörare som förhindrar oss från att ersätta träd rakt av?

 • Reportage Stångby Nyheter, Anna Levinsson. Låt växterna ta hand om dagvattnet.

  22 december, 2023

  Trädens förmåga att omhänderta dagvatten

  I mars 1991 skrev Olle Andersson i ett nummer av Stångby Nyheter om vikten av att låta växterna ta hand om dagvattnet. Nu, ungefär 33 år senare, förklarar Anna Levinsson, forskare inom urban vegetation, hur översvämningar kan påverka våra stadsträd och upplyser om deras tolerans mot höga vattenstånd.

 • Patrick Bellan - Smala Träd - Stångby Plantskola.

  19 oktober, 2023

  Smala träd för framtiden

  I april 1990 skrev Klaus Vollbrecht i ett nummer av Stångby Nyheter om vilka träd han ansåg vara av intresse för stadsrummet, med fokus på just smala träd. Nu, 33 år senare, ger Patrick Bellan, trädspecialist och växttekniker, sin bild om vilka framtidens smala träd kan tänkas vara och vad vi lärt oss sedan 1990 kring träd i stadsrummet.

 • Stångby Plantskola Reportage, Nyhetsbrev. Erik Jönsson, Göteborgsposten. Stadens träd - miljöhjältar som förtjänar bättre.

  7 juni, 2023

  Stadens träd – miljöhjältar som förtjänar bättre

  Tidigare i år intervjuades vår kollega Erik Jönsson för Göteborgsposten. Nu finns det möjlighet att ta del av reportaget som handlar om de positiva effekterna som träd har på människan och klimatet och vilka anledningarna till misslyckad etablering vid nyplantering kan bero på.

 • Anders Brattwall - VD Treeco Holdco AB

  4 april, 2023

  Treeco Holdco Rekryterar ny VD

  MVI Fund IIs portföljbolag Treeco Holdco är marknadsledande i Norden inom växtmaterial och produkter för anläggande av grön infrastruktur. Treeco Holdco rekryterar Anders Brattwall som ny VD, han har över 15 års erfarenhet från tekniska konsultföretag (Rejlers, WSP) och landskapsarkitekter (White Arkitekter, WSP).

 • Green Cities - för grönare städer

  4 april, 2023

  Green Cities – för ett hållbart Europa

  Gröna städer för ett hållbart Europa lanserades av ENA (European Nurserystock Association) och organisationer för plantskolor i Belgien, Bulgarien, Danmark, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Nederländerna, Polen, Portugal, Sverige, Tyskland och Ungern. I Sverige drivs projektet Gröna städer för ett hållbart Europa av LRF Trädgård. 

 • E-Planta Utvalt för Svenskt Klimat

  6 februari, 2023

  Vi är producent av E-planta!

  E-planta är en kvalitetsbeteckning på träd och buskar som är särskilt utvalda för att klara vårt många gånger tuffa svenska klimat. E-beteckningen garanterar ett växtmaterial som är friskt och motståndskraftigt mot sjukdomar/skadegörare men också att du alltid får samma växt vid kompletteringsplantering.

 • 8 juni, 2022

  Tillsammans är vi starka!

  Den 29 maj 2022 drabbades Stångby Plantskola utanför Lund utav en omfattande brand. Som tur var skadades ingen.  

 • 7 juni, 2022

  Till minne av Otto Wiese

  Det är till vår stora sorg att meddela att Otto Wiese, en av Stångby Plantskolas grundare och en respekterad kompanjon och kollega, gick bort under våren. Växter var Ottos stora passion i livet, gällande såväl plantskoleproduktion som sin privata trädgård.

 • hardighetssystem-perenner

  6 juni, 2022

  Härdighetssystem för perenner – hur funkar det?

  Då perenner vissnar ner och övervintrar under marken spelar den lokala ståndorten en större roll än den geografiska regionen, så den klassiska zonkartan som gäller för vedartade växter är inte applicerbar på perenner.  

 • E-Planta Utvalt för Svenskt Klimat

  6 juni, 2022

  Ny verksamhets- ledare på E-planta

  I mars 2022 tillträdde Hanna Ramn som ny verksamhetsledare för E-planta. Vi blev lite nyfikna och ringde upp henne för att ta pulsen med några korta frågor.

 • biologisk-mangfald-bi-2

  22 mars, 2022

  Biologisk mångfald i urbana miljöer

  Den hårdgjorda staden ställer höga krav på växterna och kraven höjs ytterligare i en framtid med ökade klimatförändringar med mer extremväder som följd. För att bemöta dessa utmaningar blir det allt vanligare att plantera exotiska arter.

 • odla-i-air-pot-1

  22 mars, 2022

  Såhär går det till när vi odlar i Air-Pot®

  Under mars och april grävs frilandsodlade träd upp ur marken och sätts i Air-Pot® för vidare kultur i plantskolan under minst en säsong. Se videon för att få en inblick om hur det går till när vi gör Air-Pot på Stångby Plantskola.

 • Tomas Lagerström - Stångby Nyheter 1988

  2 februari, 2022

  Intervju med Tomas Lagerström

  Tomas Lagerström figurerar i flera tidiga nummer av Stångby Nyheter. Vid den tiden hade han nyligen startat upp projektet Svenska Frökällor som skulle komma att bli en grundpelare i E-plantsystemet.