Pollineringsschema

Rätt växt till ditt projekt

Pollineringsschema

– Vilka fruktträd pollinerar vilka?

Pollineringsschema-frukttrad-bi-blomma

För att en frukt ska bildas måste blommorna på trädet pollineras och befruktas, så när det kommer till att välja fruktträd i syfte att producera mycket frukt gäller det att ha koll på vilka fruktträd som pollinerar varandra. Dålig fruktsättning kan bero på att de andra fruktträden i närheten inte kan befrukta det önskade fruktträdet, men också på brist på pollinatörer.

Alla surkörsbär är självfertila vilket innebär att de kan befruktas av sitt eget pollen dvs. pollinering kan ske inom en enskild individ. Detta gäller även andra bär så som smultron, jordgubbar, vinbär, björnbär och hallon.

Flertalet fruktträd är däremot självsterila vilket innebär att de behöver korspollinering för att fruktsättningen ska bli riklig. Korspollinering innebär att pollen behöver komma in från en annan individ av samma art. Självsterila fruktträd bör därför planteras i antal om minst två, men gärna fler. Tänk på att välja sorter som blommar ungefär samtidigt så att de har möjlighet att dela pollen med varandra.

OBS! Vissa sorter är intersterila, vilket innebär att hela grupper av sorter inte kan pollinera varandra. Detta gäller framför allt äpplen och päron, men även en del sötkörsbär och plommon. Se våra pollineringsscheman för att få reda på vilka sorter som befruktar vilka. Samtliga pollineringsschema läses så att sorterna i ovankant lämnar pollen till sorterna i kolumnen till vänster som befruktas.

Vilken växt passar ditt projekt?

Funderar du på vilken växt som skulle passa till ditt projekt?

Förkovra dig i vår katalog och lär dig mer om olika sorter och dess olika ståndort, uttryck och egenskap.