Beskärning

Rätt växt till ditt projekt

Beskärning

Uppbyggnadsbeskärning är av största vikt för att minimera framtida skötselkostnader.

Träd med naturligt genomgående stam har mindre beskärningsbehov än träd som tenderar att bilda tidigt förgrenad krona, så som ek. Även rakstammade träd kan behöva en översyn med jämna mellanrum där konkurrerande och fel växande grenar avlägsnas. Vänta därför inte för länge med uppstamningen då stora snittytor (över 5 cm) är inkörsportar för både sjukdomar och svampangrepp.

Generellt bör ingen beskärning utföras förrän trädet är etablerat. Träd med extremt långa årsskott kan dock behöva beskäras redan vid planteringen för att få en bättre balans i kronan. Likaså skall dubbeltoppar, skadade och felväxande grenar avlägsnas innan plantering. Det är ofta bara ett par sekatörklipp vid plantering, men kan orsaka stora kostnader längre fram om det inte görs.

Beskärning

Häckplantor i mindre storlekar skall beskäras hårt en säsong efter plantering för att förgrena sig och lägga grunden till en tät och fin häck.

Buskar bör sällan beskäras under de första åren men vissa sorter kan med tiden bli risiga och bör föryngras med jämna mellanrum. En del tål total nedskärning, något som i större planteringar kan göras med slåttermaskin. Andra bör gallras genom borttagning av de äldsta grenarna vart annat till vart tredje år.

Vilken växt passar ditt projekt?

Funderar du på vilken växt som skulle passa till ditt projekt?

Förkovra dig i vår katalog och lär dig mer om olika sorter och dess olika ståndort, uttryck och egenskap.