6 februari, 2023

E-planta-logo-apple

Visste du att vi är E-planta producent?  

Jo så är det!  

E-planta är en kvalitetsbeteckning på träd och buskar som är särskilt utvalda för att klara vårt många gånger tuffa svenska klimat.
E-beteckningen garanterar ett växtmaterial som är friskt och motståndskraftigt mot sjukdomar/skadegörare men också att du alltid får samma växt vid kompletteringsplanering. E-plantor märks med ett stort E efter det latinska namnet, ex Prunus avium E. Även virusfria, certifierade fruktträd och bärväxter märks med beteckningen.
 

Hur kan man försäkra sig om att man har fått en E-planta?

Chip-märkning garanterar att rätt sort/klon levereras. Det har hittills varit svårt att påvisa när felleveranser eller sortblandningar skett, men genom chip-märkning förbättras spårbarheten avsevärt. Trädet får en unik identitet genom chipets kod. Information om sort, plantskola, storlek/datum vid märkning etc lagras i en databas.

Chip-märkta trädslag

Från och med våren 2015 är alla E-träd som säljs i storlekar från 8–10 märkta. Solitärer chipas ej. Endast träd med chip är godkända som E-träd.

Märkning i fält

Chip-märkning sker i plantskolan på sensommaren då trädets sårläkning är som bäst. Chipet placeras i beskärningsytan efter en gren på 1 meters höjd ovan mark. Ett hål borras och chipet förs in i stammen. För mer information www.eplanta.com

Chippet borras in i stammen och kan sedan avläsas med en scanner.

JUST NU!

 • Stångby Plantskola Nu gör vi nya AP-träd - se hur man gör och beställ till ditt projekt

  Nu gör vi nya AP-träd – se hur vi gör och beställ till ditt projekt

 • Stångby Nyheter Tidigare Projekt

  Ta en titt på våra tidigare projekt

 • Stångby Nyheter - Ny eplanta Ribes nigrum balsgård martin e

  Ny E-planta – Ribes nigrum BALSGÅRD® MARTIN E

 • Stångby Nyheter - Spana efter vårlökar och beställ för leverans i höst

  Säkra din favoriter – Beställ dina vårlökar redan nu

Skräddarsydda lösningar

Vi arbetar med innovativ produktutveckling och skräddarsydda lösningar för att möta den gröna branschens unika behov. Vi har ett brett växtsortiment av hög kvalitet. Vi är specialiserade på att producera och förädla parkträd, alléträd, solitärbuskar samt större fruktträd. Vi kvalitetssäkrar alltid växterna innan leverans för att ge dig bästa möjliga produkt.