Vinterkvalitet

Vintern kan tyckas lång, och våra växter står utan blad under lång tid. Därför är det ack så viktigt att pryda våra gröna miljöer med växter som utmärker sig under årets avlövade månader också. Silhuetter, fröställningar, bark och skott kan imponera på åskådaren med höga prydnadsvärden.

Under vårvintern kan längtan efter svällande knoppar och fågelkvitter infinna sig, men det finns mycket praktfullt att njuta av innan grönskan slår till på riktigt!  Tidigblommande arter är glada inslag som ger oss en föraning om de ljusare tider som väntar, tex trollhassel och kejsarolvon i januari/februari och hassel, sälg och forsythia i mars/april. 

En annan växtgrupp som verkligen visar sitt värde under årets avlövade månader är våra barrväxter. Inte bara står de för volym och grönska under en annars karg och färglös tid, de är även fenomenala spelare i fråga om ett långsiktigt hållbart stadsklimat.

 • Stångby Nyheter - vi rekommenderar. Salix alba var. chermesina ‘Vinterglöd’ E - korallpil.

  22 december, 2023

  Salix alba var. chermesina ‘Vinterglöd’ E

  Garanterar kraftigt färgade årsskott i gult till orangerött och god härdighet. Sorten har en smalt pyramidformad krona och föredrar näringsrika, fuktiga jordar i full sol. Ett vackert parkträd, särskilt utmed åar och andra fuktstråk.

 • Stångby Nyheter - vi rekommenderar. Chamaecyparis nootkatensis 'Pendula' - hängcypress.

  22 december, 2023

  Chamaecyparis nootkatensis ’Pendula’

  En annorlunda och underlig växt med genomgående stam och ett fåtal helt horisontella huvudgrenar varifrån de matt gröna skotten hänger. Passar särskilt fint framför en homogen ljus yta där det arkitektoniska växtsättet kommer mer till sin rätt.

 • Stångby Nyheter - vi rekommenderar. Acer griseum - kopparlönn.

  22 december, 2023

  Acer griseum

  Kopparlönnen bildar en attraktiv brunglänsande bark som framträder när stammarna blivit lite kraftigare. Den yttersta barken är avflagnande likt björkens näver och utmärker sig framför allt i motljus vid en lågt stående sol.

 • Vi rekommenderar Hamamelis x intermedia 'Arnold Promice'

  3 februari, 2022

  Hamamelis x intermedia ’Arnold Promise’

  Hybridtrollhasslarna är brett vasformade, luftiga buskar med karaktäristisk blomning på bar kvist någon gång mellan jul och april. Blommorna är väldoftande och tofsliknande och förekommer i olika varma färger beroende sort. Bladen som sedan slår ut är stora och matt gröna och ger om hösten busken dess andra stora värde, de sprakande höstfärgerna i gult och orange.

 • Cedrus atlantica ‘Glauca’ - blå atlasceder

  2 februari, 2022

  Cedrus atlantica ‘Glauca’

  Cedersläktet är sina få arter till trots både mångformigt och odlingsvärt, främst i södra Sverige och gärna i varma lägen. Cedrarna är aristokrater bland barrträden, och när du ser en fullvuxen individ förstår du varför. Bredkroniga majestäter breder med åren ut sig och får skärmlika mycket karaktärsfulla kronor, men även i ung ålder har dessa träd karaktär.

 • Pinus heldreichii syn. P. leucodermis - ormskinnstall

  1 februari, 2022

  Pinus heldreichii (syn. P. leucodermis)

  Denna tall bär en friskt grön barrskrud med vackert kontrasterande kottar, som först är violetta för att sedan bli askgrå likt barken. Benämningen ormskinnstall kommer från just barken, som flagnar i tunna flagor likt en orm som ömsar sitt skinn.

JUST NU!

 • Stångby Plantskola Nu gör vi nya AP-träd - se hur man gör och beställ till ditt projekt

  Nu gör vi nya AP-träd – se hur vi gör och beställ till ditt projekt

 • Stångby Nyheter Tidigare Projekt

  Ta en titt på våra tidigare projekt

 • Stångby Nyheter - Ny eplanta Ribes nigrum balsgård martin e

  Ny E-planta – Ribes nigrum BALSGÅRD® MARTIN E

 • Stångby Nyheter - Spana efter vårlökar och beställ för leverans i höst

  Säkra din favoriter – Beställ dina vårlökar redan nu

Skräddarsydda lösningar

Vi arbetar med innovativ produktutveckling och skräddarsydda lösningar för att möta den gröna branschens unika behov. Vi har ett brett växtsortiment av hög kvalitet. Vi är specialiserade på att producera och förädla parkträd, alléträd, solitärbuskar samt större fruktträd. Vi kvalitetssäkrar alltid växterna innan leverans för att ge dig bästa möjliga produkt.