2 februari, 2022

Cedrus atlantica ‘Glauca’ - blå atlasceder

Cedrus atlantica ‘Glauca’ – blå atlasceder 

Cedersläktet är sina få arter till trots både mångformigt och odlingsvärt, främst i södra Sverige och gärna i varma lägen. Cedrarna är aristokrater bland barrträden, och när du ser en fullvuxen individ förstår du varför. Bredkroniga majestäter breder med åren ut sig och får skärmlika mycket karaktärsfulla kronor, men även i ung ålder har dessa träd karaktär. I ungdomen är träden luftiga men med den apikala dominans vi förknippar med våra barrväxter.

Cedrus atlantica ‘Glauca’ är ett annorlunda träd med oregelbunden krona med långa i huvudsak horisontella till svagt uppåtriktade grenar och blågrå barr. Den blir 12-15 meter hög och 8-12 meter bred och är ett iögonfallande träd som passar bäst som solitär, eventuellt som överståndare till lägre vintergröna växter. Planteras i zon 1, med fördel i full sol, i näringsrik, frisk och väldränerad jord. Den klarar inga blöta och kalla jordar men är värmegynnad och presterar väl på torrare växtplatser då den väl är etablerad.

Cedrus atlantica ‘Glauca’ - blå atlasceder

JUST NU!

 • Stångby Plantskola. Nyhetsbrev. Just nu. Bjälklagslistan finns på hemsidan!

  Bjälklagslistan finns nu på hemsidan

 • Stångby Plantskola. Nyhetsbrev. Just nu. Plantera vårplanteringsarter på hösten?

  Plantera vårplanteringsarter på hösten?

 • Stångby Plantskola. Nyhetsbrev. Sommartstängt 2023 vecka 29-30.

  Sommarstängt vecka 29–30

 • Stångby Plantskola, Nyhetsbrev. Beställ vårlökar för leverans i höst nu!

  Beställ vårlökar för leverans i höst nu

Skräddarsydda lösningar

Vi arbetar med innovativ produktutveckling och skräddarsydda lösningar för att möta den gröna branschens unika behov. Vi har ett brett växtsortiment av hög kvalitet. Vi är specialiserade på att producera och förädla parkträd, alléträd, solitärbuskar samt större fruktträd. Vi kvalitetssäkrar alltid växterna innan leverans för att ge dig bästa möjliga produkt.