• Tårbjörk, Betula pendula 'Youngii'

  12 mars, 2024

  Betula pendula ‘Youngii’

  Tårbjörken är ett litet vindtåligt träd med vacker, extremt hängande karaktär och behöver i princip bindas upp för att höjas. Skapar som äldre individer rum under kronan. Bladen spricker ut i ljust grön färg, för att senare bli friskt gröna.

 • Hängkatsura, Cercidiphyllum japonicum 'Pendulum'

  12 mars, 2024

  Cercidiphyllum japonicum ’Pendulum’

  Hängkatsuran har ett starkt hängande växtsätt med grenar som ofta når marken, men växer inte på höjden om du inte binder upp ett skott. Får precis som rena arten vackert hjärtformade blad som sitter parvis längs grenarna. På hösten skiftar bladfärgen från ljust grönt till gul och i samband med detta uppkommer också den fantastiskt söta, kakliknande doften.

 • Fagus sylvatica 'Pendula' - hängbok

  12 mars, 2024

  Fagus sylvatica ‘Pendula’

  Hängboken är ett otroligt maffigt parkträd med ett arkitektoniskt växtsätt med långa hängande grenar. Men det är inte förrän den kommer upp i äldre åldrar som den går ifrån sitt ungdomliga, smala intryck.

 • Stångby Nyheter - vi rekommenderar. Salix alba var. chermesina ‘Vinterglöd’ E - korallpil.

  22 december, 2023

  Salix alba var. chermesina ‘Vinterglöd’ E

  Garanterar kraftigt färgade årsskott i gult till orangerött och god härdighet. Sorten har en smalt pyramidformad krona och föredrar näringsrika, fuktiga jordar i full sol. Ett vackert parkträd, särskilt utmed åar och andra fuktstråk.

 • Stångby Nyheter - vi rekommenderar. Chamaecyparis nootkatensis 'Pendula' - hängcypress.

  22 december, 2023

  Chamaecyparis nootkatensis ’Pendula’

  En annorlunda och underlig växt med genomgående stam och ett fåtal helt horisontella huvudgrenar varifrån de matt gröna skotten hänger. Passar särskilt fint framför en homogen ljus yta där det arkitektoniska växtsättet kommer mer till sin rätt.

 • Stångby Nyheter - vi rekommenderar. Acer griseum - kopparlönn.

  22 december, 2023

  Acer griseum

  Kopparlönnen bildar en attraktiv brunglänsande bark som framträder när stammarna blivit lite kraftigare. Den yttersta barken är avflagnande likt björkens näver och utmärker sig framför allt i motljus vid en lågt stående sol.

 • Stångby Plantskola, stångby nyheter, vi rekommenderar. Acer x freemanii Autumn Blaze ('Jeffersred') - freemanlönn

  19 oktober, 2023

  Acer x freemanii Autumn Blaze (’Jeffersred’)

  En spännande korsning mellan rödlönn, Acer rubrum och silverlönn, Acer saccharinum. Upprättväxande växtsätt med relativt smal krona uppbyggd av kraftiga grenar. Vackert flikiga blad, liknande de hos silverlönnen som färgas knallröda framåt höstkanten.

 • Stångby Plantskola, Stångby Nyheter, vi rekommenderar. Nyssa sylvatica - nyssa.

  19 oktober, 2023

  Nyssa sylvatica

  Juvenilt har trädet en konisk form som sedan övergår till en bred, skärmlik krona. Bladen är långsmala, glansiga och mörkt gröna sommartid för att sedan övergå till de mest fantastiska röda höstfärger i värmegynnade lägen.

 • Stångby Plantskola, Stångby Nyheter, vi rekommenderar. Quercus coccinea 'Splendens' - scharlakansek

  19 oktober, 2023

  Quercus coccinea ‘Splendens’

  Som ungdom smalt upprätt växtsätt, men som äldre med en imponerande rundad krona. Scharlakansekens blad påminner både om kärr- och rödekens med djupt skurna lober och fantastiska scharlakansröda höstfärger.

 • Stångby Plantskola. Nyhetsbrev. Vi rekommenderar. Cornus kousa var chinensis 'China Girl' - kinesisk blomsterkornell.

  7 juni, 2023

  Cornus kousa var. chinensis ‘China Girl’

  Svagväxande buske med upprätt vasformat växtsätt och med grenar som efter ett tag blir mer horisontella. Bladverket är sirligt mörkgrönt. Blommorna som kommer i maj-juni är infattade i fyra stora vita svepeblad som håller sig länge och som dessutom attraherar fjärilar, bin och andra insekter.

 • Stångby Plantskola. Nyhetsbrev. Vi rekommenderar. Tilia mongolica - mongoisk lind.

  7 juni, 2023

  Tilia mongolica

  En mindre lind med rundad krona och nickande årsskott. Bladen är små (ca 5 cm), skirt gröna med oregelbundet djupt sågad bladkant och utdragen bladspets. Mycket vacker och härdig lind som bryter sent och bär skir grönska som mot hösten färgas vackert i gula till lila höstfärger. Blommar sent och är därför, likt silverlinden, en viktig nektargiva under sensommaren.

 • Stångby Plantskola. Nyhetsbrev. Vi rekommenderar. Sorbus x thuringiaca 'Fastigiata' - rundoxel.

  7 juni, 2023

  Sorbus x thuringiaca ‘Fastigiata’ E

  Först smalt upprättväxande, senare nästan klotrund med ett tätt grenverk. Bladen är variabla, oftast flikade längst ner och grovt tandade i toppen. Blommar med vita fluffiga blomställningar i maj-juni, senare rik fruktsättning med stora röda frukter som sitter länge.

 • Amelanchier laevis Stångby Plantskola Försommarfavorit

  4 april, 2023

  Amelanchier laevis Bäcklösa E

  Medelstor buske med rundat växtsätt. Nya skott är vackert kopparfärgade, likt bladutspringet som inträffar parallellt med en överdådig blomning i maj. Lysande orange höstfärg.

 • Syringa meyeri 'Palibin' - dvärgsyren Stångby Plantskola Försommarfavorit

  4 april, 2023

  Syringa meyeri ’Palibin’

  Liten, kompakt buske med rundat växtsätt och små, gröna blad med vågiga bladkanter. Blommar med vackert ljuslila, starkt doftande blommor i maj-juni. Knopparna är betydligt mörkare lila.

 • Malus toringo 'Scarlett' - rönnbärsapel Stångby Plantskola Försommarfavorit

  4 april, 2023

  Malus toringo ’Scarlett’

  En av de friskaste purpuraplarna. Ett mindre träd med upprätt växtsätt som med tiden blir lätt överhängande. Har ett kopparfärgat bladutspring som övergår till ett blänkande mörkgrönt/rött bladverk.

 • Viburnum farrei - Kejsarolvon

  6 februari, 2023

  Viburnum farrei

  Upprättväxande, lövfällande buske som med åren får en mer överhängande form. Rosa knoppar som slår ut i vitt från januari till april med den huvudsakliga blomningen i mars-april. Blommorna doftar härligt.

 • Cornus mas - Körbärskornell

  6 februari, 2023

  Cornus mas

  En stor buske till litet träd, mest känd för sin iögonfallande gula blomning på bar kvist tidigt på våren och sina vackert röda, ätliga körsbärsliknande bär tidigt på hösten. Fina höstfärger i lila-gula toner.

 • Salix caprea - Sälg

  6 februari, 2023

  Salix caprea

  Sälg är ofta en flerstammig buske eller mindre träd med rundat växtsätt. Vackrast är den på våren med de silvergrå videkissarna som sedan slår ut i guldgult innan bladutspring.

 • 6 juni, 2022

  Magnolia ’Alnarp’

  Trädet är relativt starkväxande och har en rak genomgående stam med samlad krona som passar i både och park- och gatumiljö. Får vackra lätt rosaröda blommor.

 • Magnolia 'Ingemar'

  6 juni, 2022

  Magnolia ’Ingemar’

  En korsning mellan M. 'Yellow Bird' och M. 'Gold Star'. Medelstort träd med en sammanhållen, symmetrisk, konisk krona med stark genomgående stam. Blommar vackert i citrongult i maj.

 • 6 juni, 2022

  Magnolia x loebneri ’Leonard Messel’

  De rosa blommorna har långa slanka kronblad som böjer sig bakåt i olika riktningar och ger ett skirt och luftigt intryck.

 • 6 juni, 2022

  Magnolia ’Wada’s Memory’

  Den snabbväxande och redan som ung riktblommande magnolian 'Wada's Memory' är en medelstort träd som passar både som högstam och flerstam.

 • 6 juni, 2022

  Magnolia x loebneri ’Merrill’

  Stor buske eller mindre träd med brett växtsätt. Rikt blommande med stora rent vita, doftande stjärnliknande blommor innan bladutspring.

 • Prunus-shirotae-blomning

  22 mars, 2022

  Prunus ’Shirotae’

  Bildar en utpräglat bred och gles krona med i det närmaste horisontella grenar, under vilka de vita blommorna hänger i stora klasar under april-maj. ’Shirotae’ bjuder på en lätt doft, och de enskilda blommorna blir upp till 5,5cm vida.

 • Prunus-x-yedoensis-blommor

  22 mars, 2022

  Prunus x yedoensis

  Detta ett av de mest planterade prydnadskörsbären i dess hemland, Japan. Ett otroligt rikblommigt, mindre träd med en utpräglat bred och luftig krona.

 • Prunus-padus-ultuna-e-blomning

  22 mars, 2022

  Prunus padus fk Ultuna E

  Är någon doft så känd och uppskattad som häggens? Denna starkväxande stora buske avlöser de mer tidigblommande prunusarna i maj. Då blommar den med stora, vita, doftande blomkolvar, som i september har mognat till svarta bär.

 • Prunus-spire

  22 mars, 2022

  Prunus ‘Spire’

  Ett perfekt prydnadsträd för små utrymmen då den är relativt långsamväxande och har en smal vasformad krona, som med åren blir något mer oregelbunden. ’Spire’ bjuder liksom många andra prydnadskörsbär på svallande blomning på bar kvist, och låter oss njuta av rosapudrade vita blommor redan i april.

 • Prunus-sargentii-blad

  22 mars, 2022

  Prunus sargentii

  Ett litet träd till stor buske med starkt upprätt, mycket karaktäristiskt, vasformigt växtsätt. Blomningen kommer strax innan eller i samband med bladutspringet och består av enkla, ljust rosa blommor i slutet av april-början av maj. Bladutspringet går i koppartoner, och höstfärgen i lysande orangeröd.

 • Vi rekommenderar Hamamelis x intermedia 'Arnold Promice'

  3 februari, 2022

  Hamamelis x intermedia ’Arnold Promise’

  Hybridtrollhasslarna är brett vasformade, luftiga buskar med karaktäristisk blomning på bar kvist någon gång mellan jul och april. Blommorna är väldoftande och tofsliknande och förekommer i olika varma färger beroende sort. Bladen som sedan slår ut är stora och matt gröna och ger om hösten busken dess andra stora värde, de sprakande höstfärgerna i gult och orange.

 • Cedrus atlantica ‘Glauca’ - blå atlasceder

  2 februari, 2022

  Cedrus atlantica ‘Glauca’

  Cedersläktet är sina få arter till trots både mångformigt och odlingsvärt, främst i södra Sverige och gärna i varma lägen. Cedrarna är aristokrater bland barrträden, och när du ser en fullvuxen individ förstår du varför. Bredkroniga majestäter breder med åren ut sig och får skärmlika mycket karaktärsfulla kronor, men även i ung ålder har dessa träd karaktär.

 • Pinus heldreichii syn. P. leucodermis - ormskinnstall

  1 februari, 2022

  Pinus heldreichii (syn. P. leucodermis)

  Denna tall bär en friskt grön barrskrud med vackert kontrasterande kottar, som först är violetta för att sedan bli askgrå likt barken. Benämningen ormskinnstall kommer från just barken, som flagnar i tunna flagor likt en orm som ömsar sitt skinn.

JUST NU!

 • Stångby Plantskola Nu gör vi nya AP-träd - se hur man gör och beställ till ditt projekt

  Nu gör vi nya AP-träd – se hur vi gör och beställ till ditt projekt

 • Stångby Nyheter Tidigare Projekt

  Ta en titt på våra tidigare projekt

 • Stångby Nyheter - Ny eplanta Ribes nigrum balsgård martin e

  Ny E-planta – Ribes nigrum BALSGÅRD® MARTIN E

 • Stångby Nyheter - Spana efter vårlökar och beställ för leverans i höst

  Säkra din favoriter – Beställ dina vårlökar redan nu

Skräddarsydda lösningar

Vi arbetar med innovativ produktutveckling och skräddarsydda lösningar för att möta den gröna branschens unika behov. Vi har ett brett växtsortiment av hög kvalitet. Vi är specialiserade på att producera och förädla parkträd, alléträd, solitärbuskar samt större fruktträd. Vi kvalitetssäkrar alltid växterna innan leverans för att ge dig bästa möjliga produkt.