7 juni, 2022

Till minne av Otto Wiese

Det är till vår stora sorg att meddela att Otto Wiese, en av Stångby Plantskolas grundare och en respekterad kompanjon och kollega, gick bort under våren. Otto var en eldsjäl i branschen och en fantastiskt skicklig yrkesman som har betytt mycket för såväl oss inom Stångby som för plantskolebranschen. Växter var Ottos stora passion i livet, gällande såväl plantskoleproduktion som sin privata trädgård.  

Otto bodde på plantskolan under nästan hela sitt verksamma liv och såg nog hela plantskolan som sin bakgård. Han var ständigt närvarande och dök även som pensionär upp mellan plantskoleraderna för att småprata och dela med sig av sina erfarenheter. Han var engagerad i Stångby in i det sista, speciellt när det gäller vår produktion av Magnolior. 

Idag är en av hans söner, Johan Wiese, delägare och jobbar aktivt i plantskolan. Det vet vi gjorde Otto både stolt och glad.  

Ottos närvaro är saknad och han lämnar efter sig många fina minnen.
Våra tankar går till familjen. 
 

Tv: Otto mitt bland fruktträden.

Nedan: Otto med personal firar med bubbel att de precis blivit klara med okulering av ca.50 000 fruktträd.

En av de tidigare lastbilarna. Det var inte helt självklart på den tiden att plantskolor levererade ut till kund.

Plantskolan under uppbyggnad, ca 1980.

Otto Wiese grundade Stångby plantskola tillsammans med Ingemar Holgersson

1978 slog två män ihop sina påsar och tog beslutet att bilda Stångby Plantskola. Den ene är Ingemar Holgersson, en redig, rakryggad och handlingskraftig smålänning, med nävar som ”dassalock” och med en arbetsvilja av stål. Den andre Otto Wiese, en sympatisk, yrkesskicklig trädgårdsmästaryngling med rötter från Pinnebergs mylla som tagit sig upp till Sverige för kärlekens skull. Någonstans där mellan rosraderna byggdes ett vänskapsband och början till en välrenommerad plantskola. 

Medan Ingemar markberedde jorden så började Otto att leta och köpa in småplantor. Ganska snart fylldes ytorna med bland annat Allotria, Nina Weibull, Super Star, Lichtkönigin Lucia och Peace. Men det stannade inte vid rosor, i den leriga och bördiga jorden stod bland annat tusentals fruktträd, bergtallar (!) och hängalmar (!) i långa rader. 

JUST NU!

 • Stångby Plantskola Nu gör vi nya AP-träd - se hur man gör och beställ till ditt projekt

  Nu gör vi nya AP-träd – se hur vi gör och beställ till ditt projekt

 • Stångby Nyheter Tidigare Projekt

  Ta en titt på våra tidigare projekt

 • Stångby Nyheter - Ny eplanta Ribes nigrum balsgård martin e

  Ny E-planta – Ribes nigrum BALSGÅRD® MARTIN E

 • Stångby Nyheter - Spana efter vårlökar och beställ för leverans i höst

  Säkra din favoriter – Beställ dina vårlökar redan nu

Skräddarsydda lösningar

Vi arbetar med innovativ produktutveckling och skräddarsydda lösningar för att möta den gröna branschens unika behov. Vi har ett brett växtsortiment av hög kvalitet. Vi är specialiserade på att producera och förädla parkträd, alléträd, solitärbuskar samt större fruktträd. Vi kvalitetssäkrar alltid växterna innan leverans för att ge dig bästa möjliga produkt.