7 juni, 2023

Stångby Plantskola Reportage, Nyhetsbrev. Erik Jönsson, Göteborgsposten. Stadens träd - miljöhjältar som förtjänar bättre.

Stadens träd – miljöhjältar som förtjänar bättre

Trädalléerna i vår stad är inte bara vackra att se på – de bidrar faktiskt till att skapa ett mer hållbart samhälle. Men det gäller att träden får rätt förutsättningar. ”Annars förlorar man mycket av nyttan och måste börja om efter några år”, säger Erik Jönsson på Stångby Plantskola.

När urbana miljöer smyckas med träd byggs samtidigt dyra infrastrukturproblem bort, då träden fångar upp vatten vid kraftigt regn och minskar risken för översvämningar. Dessutom hjälper de till att skapa en bättre luftkvalitet i staden.

– Att plantera träd är ett kostnadseffektivt sätt att åstadkomma gröna städer och öka livskvaliteten för stadens invånare. Det finns mycket forskning som visar att vi människor mår bättre både psykiskt och fysiskt av att leva i gröna miljöer, säger Erik Jönsson, rådgivare och sortimentsansvarig på Stångby Plantskola.

Stångby Plantskola är en av de största partiplantskolorna i Sverige. Kunderna är kommuner, kyrkogårdsförvaltningar, bygg- och anläggningsföretag. Stångby levererar regelbundet växter till Göteborgs stad. Bland annat har plantskolan försett Gunnestorpsvägen i Tuve med flera sorters träd till en så kallad blandallé.

Stångby Plantskola Reportage, Nyhetsbrev. Göteborgsposten. Stadens träd - miljöhjältar som förtjänar bättre. Göteborg Gunnestorpsvägen i Tuve.

Nyplanterade träd från Stångby på Gunnestorpsvägen i Tuve, Göteborg.

Rätt växt på rätt plats

Vid plantering av en allé likt den på Gunnestorpsvägen finns det gäng fallgropar att undvika för att få ut maximal effekt av den gröna satsningen.

– De vanligaste misstagen som professionella växtanvändare gör är att de väljer fel växt för platsen där de tänker plantera, och att de ger växten fel jord eller för små jordvolymer. Ett annat vanligt misstag är misskötsel av trädet efter planteringen. Många träd har en etableringstid på cirka tre år. Har man valt rätt trädslag för rätt plats och sköter om sitt träd väl under den här tiden kommer det att kunna växa under många generationer framåt. Tar man inte hand om sitt träd kan man tvingas börja om vart tredje år, säger Erik Jönsson.

Delar med sig av sin kunskap

Träden som levereras från Stångby till hela Norden odlas i särskilda krukor, vilket skapar välutvecklade rotsystem. Företableringen ökar chanserna för en lyckad etablering i staden.

Vi sitter på väldigt mycket kunskap kring trädplantering i urbana miljöer och kan hjälpa våra kunder att skapa rätt förutsättningar. Vi vill komma in tidigt i stadsplaneringsprojekt och vara med och påverka kring val av växter och planteringsplatser för att trädplanteringarna ska bli långsiktigt hållbara, säger Erik Jönsson och fortsätter:

– Vi testar också nya växter i vår odling för att möta framtida behov, när klimatförändringarna har skapat nya förutsättningar i våra städer. Vi har örat mot marken för att fånga upp nya forskningsrön och delar gärna med oss av våra erfarenheter från odlingen.

TEXT: Alice Lindén, frilansskribent

JUST NU!

 • Stångby Plantskola Nu gör vi nya AP-träd - se hur man gör och beställ till ditt projekt

  Nu gör vi nya AP-träd – se hur vi gör och beställ till ditt projekt

 • Stångby Nyheter Tidigare Projekt

  Ta en titt på våra tidigare projekt

 • Stångby Nyheter - Ny eplanta Ribes nigrum balsgård martin e

  Ny E-planta – Ribes nigrum BALSGÅRD® MARTIN E

 • Stångby Nyheter - Spana efter vårlökar och beställ för leverans i höst

  Säkra din favoriter – Beställ dina vårlökar redan nu

Skräddarsydda lösningar

Vi arbetar med innovativ produktutveckling och skräddarsydda lösningar för att möta den gröna branschens unika behov. Vi har ett brett växtsortiment av hög kvalitet. Vi är specialiserade på att producera och förädla parkträd, alléträd, solitärbuskar samt större fruktträd. Vi kvalitetssäkrar alltid växterna innan leverans för att ge dig bästa möjliga produkt.