7 juni, 2023

Stångby Plantskola, Personalporträtt. Madelene Holmsten, logistikansvarig i Märsta. Gävle, Uppland.

Madelene Holmsten – Logistikansvarig (Märsta)

Madelene har sedan 20 år tillbaka arbetat med logistikhantering inom flygbranschen. Men trots hennes lugna persona, som är till stor fördel inom yrket, tröttnade hon på det höga tempot och stressen inom flygbranschen och valde i stället att utbilda sig till trädgårdsarkitekt. Trädgårdsintresset har nämligen följt med henne sedan barnsben då hon tillsammans med sin farmor påtade i trädgården.  

– Jag umgicks väldigt ofta med min farmor ute i trädgården, hon lärde mig mycket om odling och växter. Det är från henne som jag fått mitt stora växt- och trädgårdsintresse.  

Efter examen jobbade hon ett tag som trädgårdsarkitekt och fick både planera och anlägga trädgårdar. Men att beräkna fyllnadsmassor och skissa gestaltningsförslag var något hon aldrig fastnade för. Hon insåg att hon längtade tillbaka till logistikhanteringen, problemlösningen och det höga tempot. Med denna insikt började hon återigen jobba med logistik, denna gång på Stångby Plantskola, där hon får kombinera hennes gedigna erfarenhet inom logistik med hennes växtintresse. Nu har Madelene jobbat ett år på Stångby och trivs som handen i handsken.  

– Jag gillar att jobba med logistik för att man är en så viktig del i kedjan, jag har dagligen kontakt med kunder som är glada och förväntansfulla över att deras växter äntligen ska levereras.  

Men vad innebär egentligen Madelenes roll? Jo, hon berättar att hon har logistikansvar för alla leveranser i Uppland och Gävle. Hon jobbar i nära samarbete med logistikansvarig på Stångby i Lund i och med att det är därifrån alla växter utgår från. På så sätt får Madelene information om när växterna planeras för leverans till Märsta. När väl växterna kommit fram till Märsta kommunicerar hon med personalen som jobbar med lossning och lastning och får information om hur stor del av en order som får plats på lastbilen. Tillsammans med kunder kommer hon överens om dag och tid för leverans, och skapar logiska rutter som går fort och som därmed har minst åverkan på miljön. Till sist håller hon god kontakt med chaufförerna som ska informeras om leveranstiden, destinationen och dess förutsättningar.  

– Det är mycket att hålla koll på, en av de största utmaningarna med min roll är alla anpassningar som måste göras inom Stockholm. Det är ett stort område med både storstad och skärgård vilket innebär att när jag planerar rutter så måste jag ta hänsyn till framkomligheten. Den kan begränsas av höjd, längd och vikt-restriktioner såväl som avstängda vägar till följd av byggarbeten.   

Vidare nämner Madelene att stora ordrar som lastas i Lund prioriteras för leverans direkt till kund, utan stopp i Märsta, så kallade direktstopp. Detta görs i möjligaste mån, för att slippa lossa och lasta om. Men på grund av begränsningar i Stockholms-trafiken behövs det ibland göras en omexning. Det innebär att man flyttar över växterna från det stora lastbilssläpet till en mindre dragbil för att kunna leverera till kund trots framkomlighetsbegränsningar/restriktioner i trafiken. 

– För att kunden ska få sin order behöver vi alla jobba tillsammans. Det är nog det bästa med att jobba på Stångby, att alla är lika viktiga och spelar lika stor roll. Vi måste jobba som ett team för att i slutändan lyckas uppnå målet att våra kunder ska bli nöjda.  

Som person är Madelene otroligt lugn, och föredrar när det är höga växlar. Då jobbar hon som bäst. Som logistikansvarig har man många bollar i luften samtidigt, och ibland spricker planeringar som hon gjort av diverse anledningar. Men då måste man vara en problemlösare, och ta snabba beslut.  

– Eftersom det är så många aspekter att ta hänsyn till kan det lätt tillkomma problem, men jag gillar att lösa problem och ser till att växterna kommer fram på ett eller annat sätt. För mig är det viktigaste att kunden ska bli nöjd!  

Till sist får Madelene frågan om hennes favoritträd och berättar att trädet som ligger henne varmast om hjärtat är Quercus Robur – skogsek, men även Pterocarya fraxinifolia – kaukasisk vingnöt har blivit en favorit.  

– Just riktigt gamla och stora exemplar av Quercus Robur kommer alltid att imponera på mig mest, man kan säga att det är mitt själsträd. Men nyligen har jag också fått upp ögonen för Pterocarya fraxinifolia – kaukasisk vingnöt, den har så vackra blad och hängen! 

Stångby plantskola. Quercus robur - skogsek.

Quercus robur – skogsek

Stångby plantskola. Pterocarya fraxinifolia - kaukasisk vingnöt.

Pterocarya fraxinifolia – kaukasisk vingnöt

JUST NU!

 • Stångby Nyheter - Öppettider under jul. God jul och gott nytt år!

  Öppettider under jul

 • Stångby Plantskola, Nyhetsbrev. Nya hallar, nybyggnation.

  Vi bygger upp Stångby!

 • Stångby Nyheter - Beställ dina airpotodlade träd och solitärer nu!

  Beställ dina airpotodlade träd och solitärer inför nästa höst

 • Stångby Nyheter - Träffa oss på våren mässor 2024.

  Träffa oss på vårens mässor!

Skräddarsydda lösningar

Vi arbetar med innovativ produktutveckling och skräddarsydda lösningar för att möta den gröna branschens unika behov. Vi har ett brett växtsortiment av hög kvalitet. Vi är specialiserade på att producera och förädla parkträd, alléträd, solitärbuskar samt större fruktträd. Vi kvalitetssäkrar alltid växterna innan leverans för att ge dig bästa möjliga produkt.