4 april, 2023

Dea Ahnfelt Personalporträtt Stångby Plantskola

Dea Anhfelt – Bevattningsansvarig

Dea har studerat både språk och konstvetenskap och har en bakgrund inom auktionsbranschen. Hon har så gott som alltid haft ett intresse för mat och odling vilket ledde till att hon valde att utbilda sig till trädgårdsmästare och trädgårdsingenjör med inriktning odling. Under studietiden jobbade hon på Stångby med vatten och kruklinjen, då var hennes främsta uppgift att kruka om växterna. Som nyexaminerad fortsatte hon sin resa på Stångby, denna gång i säljteamet. Därefter fick hon rollen som bevattningsansvarig för växterna i Lund, med särskilt ansvar för trädbevattningen. Hon har sedan två år tillbaka jobbat som bevattningsansvarig. 

Att jobba med bevattning tycker Dea passar henne bäst, då hon trivs med att jobba utomhus och att få jobba ”hands-on” med växtmaterialet. Hon nämner att det roligaste med hennes roll också är en av de största utmaningarna, nämligen att anpassa bevattningen utefter art.  

– Olika arter kräver olika mängd vatten. På våren är det särskilt tydligt då vissa arter kommer i gång tidigare än andra. Dessutom kan flera olika arter vara anslutna till ett och samma bevattningssystem, och då gäller det att anpassa bevattningen med hjälp av intervaller och olika typer av bevattningsmateriel. 

En måste ha ögonen med sig när man jobbar med bevattning, berättar hon. Ibland kan nämligen en vattenfördelare, så kallad bläckfisk, ha hoppat ut ur substratet vilket bidrar till att trädet inte bevattnas optimalt. Även hararna kan ha varit i farten och gnagt hål på slangarna till och från och vissa arter uttrycker sig otydligare än andra vid eventuell vattenbrist. Därför är det viktigt att kontrollera både bevattningen och träden dagligen.  

Som person är Dea positiv, entusiastisk och framåtsträvande. Den stora diskussionen om torv som växtsubstrat är något som intresserar henne, och hon påpekar att torv inte är det mest hållbara substratet.  

– Ett av Stångbys miljömål är att minska vattenförbrukningen, likväl försöker vi även att minska användningen av torv. Detta innebär utmaningar vid bevattning, men vi försöker hitta lösningar för att avhjälpa det. Bland annat ska vi i år börja samla in regnvatten från tak, för att sedan leda ner i en damm och använda det vattnet vid bevattningen av våra växter. Vi bedriver också en testodling med olika substrat som i framtiden kan komma att ersätta torven. Då kommer också bevattningen behöva anpassas till substraten.  

På frågan om vilket hennes favoritträd är nämner hon att det skiftar med året eftersom alla är fina på sitt sätt och har sin “primetime”. Hennes nuvarande favoritträd är Cedrus atlantica ’Glauca’, blå atlasceder.  

– Egentligen tycker jag om alla barrträd när de spricker med nytt på våren, det är också dom träden som dricker tidigast på säsongen. Men den blåa atlascedern är särskilt fin när den spricker med sina limegröna skott, den skiftar så vackert i blågrått.  

Dea nämner också att vår egenodlade Magnolia ‘Ingemar’ är en stående favorit.  

– Man blir så glad av den, blomningen liknar små kanariefåglar eller bollar av citronsorbet. 

JUST NU!

 • Stångby Plantskola Nu gör vi nya AP-träd - se hur man gör och beställ till ditt projekt

  Nu gör vi nya AP-träd – se hur vi gör och beställ till ditt projekt

 • Stångby Nyheter Tidigare Projekt

  Ta en titt på våra tidigare projekt

 • Stångby Nyheter - Ny eplanta Ribes nigrum balsgård martin e

  Ny E-planta – Ribes nigrum BALSGÅRD® MARTIN E

 • Stångby Nyheter - Spana efter vårlökar och beställ för leverans i höst

  Säkra din favoriter – Beställ dina vårlökar redan nu

Skräddarsydda lösningar

Vi arbetar med innovativ produktutveckling och skräddarsydda lösningar för att möta den gröna branschens unika behov. Vi har ett brett växtsortiment av hög kvalitet. Vi är specialiserade på att producera och förädla parkträd, alléträd, solitärbuskar samt större fruktträd. Vi kvalitetssäkrar alltid växterna innan leverans för att ge dig bästa möjliga produkt.