22 mars, 2022

Prunus-padus-ultuna-e-blomma

Prunus padus fk Ultuna E – hägg

Är någon doft så känd och uppskattad som häggens? Denna starkväxande stora buske avlöser de mer tidigblommande prunusarna i maj. Då blommar den med stora, vita, doftande blomkolvar, som i september har mognat till svarta bär. Växtsättet är upprätt till överhängande växtsätt och den antar en gul, ibland med inslag åt röd, höstfärg. Visste ni att häggen även kan bilda mindre träd och att vi på Stångby förädlar den som både flerstammig (sol) och enstammig (hst)?  

Föredrar humusrika fuktiga jordar i soliga-halvskuggiga lägen, men är mycket anspråkslös och klarar de allra flesta jordar så länge fukttillgången är säkrad. E-märkt hägg har svensk proveniens med mer knubbigt växtsätt, förbättrad härdighet och tidigare invintring. Höjd 8–12 m, bredd 4–8 (–10) m, zon I–VII (–VIII). 

Prunus-padus-ultuna-e

Stora, vita, doftande blomkolvar som blommar i maj.

JUST NU!

 • Stångby Plantskola. Nyhetsbrev. Just nu. Bjälklagslistan finns på hemsidan!

  Bjälklagslistan finns nu på hemsidan

 • Stångby Plantskola. Nyhetsbrev. Just nu. Plantera vårplanteringsarter på hösten?

  Plantera vårplanteringsarter på hösten?

 • Stångby Plantskola. Nyhetsbrev. Sommartstängt 2023 vecka 29-30.

  Sommarstängt vecka 29–30

 • Stångby Plantskola, Nyhetsbrev. Beställ vårlökar för leverans i höst nu!

  Beställ vårlökar för leverans i höst nu

Skräddarsydda lösningar

Vi arbetar med innovativ produktutveckling och skräddarsydda lösningar för att möta den gröna branschens unika behov. Vi har ett brett växtsortiment av hög kvalitet. Vi är specialiserade på att producera och förädla parkträd, alléträd, solitärbuskar samt större fruktträd. Vi kvalitetssäkrar alltid växterna innan leverans för att ge dig bästa möjliga produkt.