22 mars, 2022

Prunus-padus-ultuna-e-blomma

Prunus padus fk Ultuna E – hägg

Är någon doft så känd och uppskattad som häggens? Denna starkväxande stora buske avlöser de mer tidigblommande prunusarna i maj. Då blommar den med stora, vita, doftande blomkolvar, som i september har mognat till svarta bär. Växtsättet är upprätt till överhängande växtsätt och den antar en gul, ibland med inslag åt röd, höstfärg. Visste ni att häggen även kan bilda mindre träd och att vi på Stångby förädlar den som både flerstammig (sol) och enstammig (hst)?  

Föredrar humusrika fuktiga jordar i soliga-halvskuggiga lägen, men är mycket anspråkslös och klarar de allra flesta jordar så länge fukttillgången är säkrad. E-märkt hägg har svensk proveniens med mer knubbigt växtsätt, förbättrad härdighet och tidigare invintring. Höjd 8–12 m, bredd 4–8 (–10) m, zon I–VII (–VIII). 

Prunus-padus-ultuna-e

Stora, vita, doftande blomkolvar som blommar i maj.

JUST NU!

 • Stångby Plantskola Nu gör vi nya AP-träd - se hur man gör och beställ till ditt projekt

  Nu gör vi nya AP-träd – se hur vi gör och beställ till ditt projekt

 • Stångby Nyheter Tidigare Projekt

  Ta en titt på våra tidigare projekt

 • Stångby Nyheter - Ny eplanta Ribes nigrum balsgård martin e

  Ny E-planta – Ribes nigrum BALSGÅRD® MARTIN E

 • Stångby Nyheter - Spana efter vårlökar och beställ för leverans i höst

  Säkra din favoriter – Beställ dina vårlökar redan nu

Skräddarsydda lösningar

Vi arbetar med innovativ produktutveckling och skräddarsydda lösningar för att möta den gröna branschens unika behov. Vi har ett brett växtsortiment av hög kvalitet. Vi är specialiserade på att producera och förädla parkträd, alléträd, solitärbuskar samt större fruktträd. Vi kvalitetssäkrar alltid växterna innan leverans för att ge dig bästa möjliga produkt.