20 december, 2024
Nikola Naranda – Ställföreträdande Odlingschef (Lund)
Nikola har sedan länge haft ett intresse för växter och odling. Efter att ha arbetat i en handelsträdgård i Malmö under två år, sökte han sig vidare till Hvilan, där han 2016 påbörjade en utbildning inom trädgårdsodling.
Under sin tid på Hvilan fick Nikola möjlighet att besöka Stångby och fick då inblick i frilandsodlingen.
– Det var just frilandsodlingen som fångade mitt intresse. Jag sökte mig till Stångby direkt efter examen, och har sedan dess spenderat sju år som en del av odlingsgruppen!
I takt med sina kunskaper och erfarenheter har också hans roll vuxit, och idag arbetar Nikola som arbetsledare och ställföreträdande odlingschef med ansvar över frilandsproduktionen. Under högsäsong leder han, tillsammans med odlingschefen Bengt, ett team på cirka 20 personer och ibland fler. Odlingsgruppen arbetar främst utomhus och Nikolas roll innefattar bland annat fördelning av arbetsuppgifter, att säkerställa att allt går enligt plan samt att planera säsongens olika arbetsmoment. Självklart är Nikola också delaktig i de praktiska momenten och jobbar tätt ihop med sina kollegor.
– Under vintern jobbar vi ungefär två månader inomhus, då arbetar vi med att kruka träd och buskar, omplantera och ympa. Resten av året håller vi till utomhus, på våren arbetar vi bland annat med upptag av våra frilandsodlade träd, plantering av grundstammar och ungplantor samt beskärning. Under sommaren är det fokus på förädling likväl som skötsel och under hösten arbetar vi med beskärning av våra airpot- och frilandsodlade träd samt upptag och plantering av nya individer på fält.
Trots ett strukturerat årshjul som kan tyckas tydligt och enkelt att följa, finns faktorer som t ex vädret som både kan underlätta och utmana. Torka, regn, kyla och värme påverkar växterna och därmed arbetsuppgifterna, som snabbt kan behöva anpassas beroende av rådande väder.
– Ett exempel på ett arbetsmoment som påverkas av väderleken är omplanteringen av våra frilandsodlade träd. De behöver, och ska enligt regelverket, omplanteras x antal gånger för att rotbeskäras och på så sätt stärka rotsystemet. Detta gör vi vanligtvis under hösten så snart träden gått i vila. Är det för regnigt, blött och kladdigt på hösten har vi inte möjlighet att omplantera alla träd under den perioden, eftersom våra nödvändiga hjälpmedel, så som planteringsmaskinen inte kan arbeta i den kladdiga lerjorden. Då kan vi behöva skjuta upp det arbetsmomentet till våren, eller i alla fall avvakta till dess att den värsta blötan lagt sig.
Bortsett från det okontrollerbara vädret berättar Nikola också att växtförädling kan vara ett utmanande arbetsmoment. Förädling innebär att man genom exempelvis okulering eller ympning transplanterar vävnad från moderplanta till grundstam med syfte att skapa en utvald trädsort. Beroende på art kan förädlingen vara svår att lyckas med, något som kan vara frustrerande men också väldigt glädjande i de fall förädlingen lyckas.
– Det gäller att man använder rätt teknik och ger vävnaden rätt förutsättningar för att etablera sig på grundstammen. Vid okulering måste snittet läggas på rätt sätt, sårytorna måste hållas rena och snittet ska därefter tejpas med parafilm för att skydda mot smuts och uttorkning. Arter som blöder, dvs savar kraftigt, är kända för att vara svårförädlade. Trots utmaningen med förädling är det något jag gärna tar mig an.
Nikola inhämtar förädlingsmaterial till okulering
Ja, rollen som ställföreträdande odlingschef medför helt klart utmaningar, som för de allra flesta arbetsroller. Men Nikola trivs med sin roll och uppskattar framför allt kommunikationen och samarbetet med både sitt team, likväl som med sina kollegor på andra avdelningar. Hans positiva attityd och lösningsorienterade sätt är en förutsättning för att kunna leda sitt team mot uppsatta mål.
– Vi arbetar allihopa mot gemensamma mål, som till exempel att säkerställa god kvalitet på våra växter, och vi vet vad som behöver göras för att uppnå dom. Jag uppskattar verkligen att jag får leda just mitt team, dom är ju trots allt det bästa gänget i odlingsvärlden.
Till sist delar Nikola med sig om sitt favoritträd Castanea sativa, äkta kastanj.
– Castanea sativa pryder sin omgivning med sina stora, blanka, djupt gröna blad och vackra blomning. De igelkottsliknande frukterna innehåller nötter som är goda att äta rostade eller kokta. Det är svårt att hitta ett finare träd!
Castanea sativa – äkta kastanj
Nikola rostar kastanjnötter
JUST NU!
Skräddarsydda lösningar
Vi arbetar med innovativ produktutveckling och skräddarsydda lösningar för att möta den gröna branschens unika behov. Vi har ett brett växtsortiment av hög kvalitet. Vi är specialiserade på att producera och förädla parkträd, alléträd, solitärbuskar samt större fruktträd. Vi kvalitetssäkrar alltid växterna innan leverans för att ge dig bästa möjliga produkt.