22 mars, 2022

Madeleine-hellborg-odlingsplaneringsansvarig

Madeleine Hellborg – Odlingsplaneringsansvarig

Madde är civilingenjör inom kemiteknik och har jobbat med utveckling inom medicinteknik, men för drygt 5 år sedan bestämde hon sig för att göra något som var roligare och slog in på trädgårdsodlingsbanan istället. Efter ett år på Hvilan blev hon headhuntad till Stångby när det skulle rekryteras odlingspersonal, och idag arbetar hon i odlingsteamet.

Hennes roll på Stångby innefattar praktiskt arbete; mycket beskärning och inkrukning, men även andra uppgifter förekommer beroende på säsong. Odlingsplanering av frilandsträd och Air-Pot-träd och stora solitärer tar allt större del av hennes tid. 

Den roligaste säsongen är våren när träden som ska sättas i Air-Pot kommer in och ska beskäras, säger Madde. formas träden och man får avgöra hur träden ska beskäras beroende på art. Men att ta fram listor på vad som ska planteras eller krukas, att registrera alla träd i vårt datasystem och samarbeta med kollegor från andra delar av organisationen tillför en kvalitet som Madde inte vill vara utan. Att ha en balans mellan praktiskt och administrativt arbete är viktigt, och det är kul att vara en del av hela produktionen och odlingsprocessen! 

Det finaste trädet som finns är en vanlig Pinus sylvestris, säger Madde.

– De är liksom både grova och mjuka på en och samma gång, säger hon och minns sin barndoms somrar i Ystad sandskog, full med stora tallar som blir så vackert röda i kvällsljus.

Madeleine-hellborg-uppbyggnadsbeskarning

Madelaine jobbar mycket med uppbyggnadsbeskärning

Pinus-sylvestris

Pinus sylvestris

JUST NU!

 • Stångby Plantskola Nu gör vi nya AP-träd - se hur man gör och beställ till ditt projekt

  Nu gör vi nya AP-träd – se hur vi gör och beställ till ditt projekt

 • Stångby Nyheter Tidigare Projekt

  Ta en titt på våra tidigare projekt

 • Stångby Nyheter - Ny eplanta Ribes nigrum balsgård martin e

  Ny E-planta – Ribes nigrum BALSGÅRD® MARTIN E

 • Stångby Nyheter - Spana efter vårlökar och beställ för leverans i höst

  Säkra din favoriter – Beställ dina vårlökar redan nu

Skräddarsydda lösningar

Vi arbetar med innovativ produktutveckling och skräddarsydda lösningar för att möta den gröna branschens unika behov. Vi har ett brett växtsortiment av hög kvalitet. Vi är specialiserade på att producera och förädla parkträd, alléträd, solitärbuskar samt större fruktträd. Vi kvalitetssäkrar alltid växterna innan leverans för att ge dig bästa möjliga produkt.