19 oktober, 2023

Stångby Plantskola, Johan Wiese, anläggningschef Lund.

Johan Wiese – Delägare & Medarbetare i expedition- och anläggningsgruppen

Som son till en av Stångbys två grundare har Johan varit en självklar del av Stångby sedan barnsben. När pappa Otto Wiese startade Stångby 1978 var Johan 5 år gammal och det dröjde inte långt därtill innan familjen flyttade till plantskolan. Som 7-åring öppnades nu en helt ny och spännande värld för Johan på gården.

Att växa upp på plantskola var som livet i sig, lugnt i vissa perioder och intensivt i andra. Efter skolan och på helger busade Johan runt i ladorna och byggde kojor i det då, mycket lummiga Stångby. Under längre ledigheter från skolan, som på sommarloven, var han behjälplig vid plantskolans olika arbetsmoment. Han hjälpte bland annat till med bindning efter okulering, uppbindning av fruktträdsspön och krukning.

Under plantskolans första år var utbudet begränsat. Odlingen bestod mestadels av fruktträd, men det fanns även en del barrväxter, alléträd och vinbär för att nämna några exempel. Precis som för hela plantskolebranschen vid denna tidpunkt, levererades majoriteten av alla träd antingen som barrotat eller i klump. Detta medförde att utleveranserna från plantskola till kund bara kunde ske då växterna var i ovegeterat stadie. De flesta träd som levererades var i storleken 10-12 eller 12-14.

– Under 80-talet fram till tidigt 2000-tal hade vi inte maskiner som hjälpmedel i samma utsträckning som idag, vilket medförde att mindre storlekar odlades och levererades. Idag är snarare den vanligaste och mest efterfrågade storleken 20-25. Hanteringen av dessa, och för både mindre och större storlekar, underlättas med hjälp av maskiner. Dessutom är majoriteten av de växter som vi levererar idag odlade i container, RCC eller AirPot, vilket möjliggör leverans under hela året, så länge inte marken är tjälad.

När Johan kommer upp i övre tonåren känner han att det är dags att hitta på något eget, att gå i pappa Ottos fotspår känns inte längre intressant. Sagt och gjort flyttade Johan, 19 år gammal, in till centrala Lund. Han hade nyligen tagit studenten och fått sitt första riktiga jobb på Kävlinge Golfklubb. I och med hans arbete växte sig också intresset för golfbanor större. Åren gick och som 27-åring hade Johan, utöver att jobba på Kävlinge Golfklubb, hunnit göra lumpen, studera på Komvux, sålt julgranar och bli pappa.

Trots händelserika år levde intresset för golfbanor kvar och Johan sökte sig nu till Alnarp för att börja studera till Landskapsingenjör på SLU i hopp om att tillgodogöra sig ännu mer kunskap om golfbanor. Men utbildningens innehåll bestod inte bara av sådant som rör golfbanors uppbyggnad och skötsel, Johan läste också flera kurser om växtkännedom, något som skulle ha stor betydelse för hans framtid.

27 år gammal, med examensbeviset i handen, fick Johan jobb på Lunds Akademiska Golfklubb. Här blev han kvar i tre år innan tankarna på att få jobba med växter och utnyttja den enorma växtkunskapen han tillgodogjort sig på SLU, växt sig allt starkare. Johan inser nu att han längtar tillbaka till plantskolan. 2006 gör Johan slag i saken och återvänder till Stångby där pappa Otto fortfarande är aktiv som ägare, inköpare och säljare, medan hans kompanjon och medgrundare Ingemar precis gått i pension. Åter på Stångby får Johan nu nytta av både sin gymnasieexamen inom ekonomi och sin landskapsingenjörsutbildning. Han tar sig an både löne- och bokföringsansvar parallellt med odlingsansvar. Utöver Johans ansvarsområden har han, precis som sina kollegor, en flytande roll på plantskolan som innebär att hjälpa till där behovet finns.

– Väl i tonåren är det ganska naturligt att vilja gå sin egen väg, men tji fick jag och slutade ändå upp på plantskolan igen! Det är jag väldigt glad över, det har varit kul att vara en del av Stångby på ett eller annat sätt under hela mitt liv.

Våren 2008 förändras Stångbys verksamhet. Det sker en sammanslagning med växtleverantören Taflin & Andersson och nu börjar en resa med nya utmaningar och möjligheter. Ett expanderande företag med växande personalstyrka och tydligare arbetsroller växer fram.

För Johan innebar detta att hans roll som ekonomi- och odlingsansvarig nu var ett minne blott. Sedan 2008 har han i stället varit delaktig i expeditionsgruppen och arbetar samtidigt med underhåll och utveckling av anläggningen i Lund. Under våren och hösten ägnar han sig framför allt åt arbetsuppgifter inom expedition, medan han under sen vinter/tidig vår och sommaren arbetar med anläggningen.

– I och med mina arbetsuppgifter är jag sysselsatt så gott som under hela året och jag trivs väldigt bra med den variationen som mina olika roller bidrar till. Jag föredrar att jobba med arbetsuppgifter där man ser tydliga resultat. Det kan vara så pass ”enkla” saker som att flytta ett träd från en plats till en annan, synliga resultat är det som driver mig.

Men just att flytta ett träd från en plats till en annan kräver faktiskt planering i förväg. Johan är precis som många av sina kollegor delaktig i de inventeringar som görs på plantskolan. Han är ansvarig över både kompaktering och förflyttning av befintliga airpot-träd såväl som airpotsättning av nya träd. Airpotsättningen innebär att han, utifrån arternas vattenbehov, bestämmer vilket träd som ska stå på vilken plats.

– Tänk dig att man ska lägga ett pussel och att man ska placera ut totalt 3500 bitar, 3500 träd/solitärer. Svårigheten är dock att man varken har alla bitar när man börjar lägga pusslet och inte heller en bild att utgå från. Jag måste själv skapa en bild som är logisk och som fungerar bäst i praktiken. Medan jag lägger pusslet tillkommer det fler bitar, med andra ord har ytterligare ordrar inkommit, vilket innebär att bilden jag tidigare skapat måste ändras. Utmaningen är alltså att man inte har ett facit att utgå från vid airpotsättning.

Stångby Plantskola, Godispåse - sortiment 2024.

En del av plantskolan sett ovanifrån

Men Johan är perfekt för just denna typ av problemlösning. Han har nämligen en grundtanke i att allting löser sig och väljer att se möjligheter i stället för problem. Han har lätt för att ta beslut och jobbar på vana, rutin och intuition. Johans vänlighet och flexibilitet är två viktiga egenskaper som underlättar för både han själv likväl som för andra.

Som en del av expeditionsgruppen har Johan möjligheten att ta på sig huvudansvaret för orderplockningen till större ordrar som ska levereras ut till kund. Perenner, buskar och träd ska plockas och lastas och Johan nämner att det är en av de roligaste arbetsuppgifter han har. Under säsong spenderar han 90% av sin arbetstid till orderplock. Men självklart jobbar Johan inte ensam med detta, utan tillsammans med sina kollegor ser de till att rätt växt levereras till rätt projekt.

– Vi hjälps alla åt så gott det går och vi har ett fantastisk bra teamwork! För oss är det viktigaste att kunden ska bli nöjd och få sin leverans i utsatt tid.

Johans roll inom anläggning innebär bland annat att han planerar och bygger nya uppställningsräcken för träd som används vid lossning och lastning. Likväl ser han till att det finns logiska, välplanerade körvägar runtom på anläggningen. Han trivs som allra bäst när han får vara utomhus och jobba med kroppen.

Avslutningsvis besvarar Johan frågan om vilket hans favoritträd är, och nämner att det utan tvekan är Prunus ’Accolade’.

– Min absoluta favorit är Prunus ’Accolade’, vårkörsbär. Den praktfulla blomningen är ett säkert vårtecken som ger hopp om ljusare tider. Den är också otroligt populär och uppskattad bland våra kunder vilket är roligt att se.

Prunus ’Accolade’ - vårkörsbär

Prunus ’Accolade’ – vårkörsbär

Prunus ’Accolade’ - vårkörsbär

JUST NU!

 • Stångby Plantskola Nu gör vi nya AP-träd - se hur man gör och beställ till ditt projekt

  Nu gör vi nya AP-träd – se hur vi gör och beställ till ditt projekt

 • Stångby Nyheter Tidigare Projekt

  Ta en titt på våra tidigare projekt

 • Stångby Nyheter - Ny eplanta Ribes nigrum balsgård martin e

  Ny E-planta – Ribes nigrum BALSGÅRD® MARTIN E

 • Stångby Nyheter - Spana efter vårlökar och beställ för leverans i höst

  Säkra din favoriter – Beställ dina vårlökar redan nu

Skräddarsydda lösningar

Vi arbetar med innovativ produktutveckling och skräddarsydda lösningar för att möta den gröna branschens unika behov. Vi har ett brett växtsortiment av hög kvalitet. Vi är specialiserade på att producera och förädla parkträd, alléträd, solitärbuskar samt större fruktträd. Vi kvalitetssäkrar alltid växterna innan leverans för att ge dig bästa möjliga produkt.