Picea sitchensis

Picea sitchensis, sitkagran är den största och mest snabbväxande granen i släktet Picea som även i Sverige kan nå imponerande storlekar. Pyramidal som ung, som äldre breddar den sig och utvecklar ett mer luftigt och något oregelbundet uttryck. Små, tunna men vassa barr med vita stomatalinjer pryder grenarna. Stikagranen påminner mycket om vår inhemska gran och har minst lika stora krav på fukt men är i övrigt mindre krävande vad gäller ståndort. Bäst resultat uppnås dock på djupa och väldränerade jordar. Ett viktigt virkesträd i Norge, Danmark och Storbritannien. Främst till användning i större parksammanhang. Sitkagranen är vindtålig och kan med fördel användas som vindskydd i kustnära områden då den tål salta vindar. Kan bli invasiv i naturlika sammanhang, något som bör beaktas vid projektering.

Vetenskapligt namn

Picea sitchensis

Svenskt namn

Sitkagran

Höjd

25-30 m

Bredd

7-9 m

Zon

I-V (-VI)

Stångby Plantskola är en partiplantskola som enbart säljer och leverar växter till yrkesanvändare.

PICEA

Ett stort släkte med arter och sorter som lämpar sig för en rad olika ståndorter. De flesta har låga ståndortskrav, men föredrar dock något sura, mullrika och lätta jordar, alternativt torra till lätt blöta jordar.

De har ett grunt rotsystem och det är oftast hopplöst att plantera något direkt under i de fall att de blir kala nertill.

I ungdomen kan de klara av lättare skugga men som fullvuxna vill de gärna stå i full sol. Vackra både som solitärer eller i grupper. Många är även lämpliga i trädrader eller som fond för buskage och liknande.

Skräddarsydda lösningar

Vi arbetar med innovativ produktutveckling och skräddarsydda lösningar för att möta den gröna branschens unika behov. Vi har ett brett växtsortiment av hög kvalitet. Vi är specialiserade på att producera och förädla parkträd, alléträd, solitärbuskar samt större fruktträd. Vi kvalitetssäkrar alltid växterna innan leverans för att ge dig bästa möjliga produkt.