Betula pendula ‘Dalecarlica’ E

Betula pendula ‘Dalecarlica’ E, ornäsbjörk, är den äkta ornäsbjörken som härstammar från Lilla Ornäs i Dalarna. Äkta ornäsbjörk har inte funnits i handeln på över 30 år utan istället har flera andra kloner, bl a ’Crispa’ i god tro sålts under namnet ’Dalecarlica’. Nu har E-gruppen tagit fram förökningsmaterial som härstammar från den äkta ornäsbjörken. Karaktäristisk genom sin tidiga förgrening och det gracilt flikade bladverket, med djupare flikar och mindre andel bladskiva än tex ’Crispa’. De yttersta skotten är hängande. Ett mycket vackert träd med anrik historia. Sorten avger inget pollen och orsakar därför inget obehag för allergiker. Det råder brist på ’Dalecarlica’ E i större storlekar. För att försäkra dig om att få träd i större storlekar kan det vara bra att vara ute i god tid!

Vetenskapligt namn

Betula pendula ‘Dalecarlica’ E

Svenskt namn

Ornäsbjörk

Höjd

20-25 m

Bredd

8-12 m

Zon

I-VII

BETULA

Ett stort släkte med många användbara arter och sorter, såväl utpräglade pionjärväxter som arter med semipionjär karaktär. Björkarna kräver i regel mycket ljus och blir sällan långlivade. I gengäld är de snabbväxande, tåliga och robusta. De flesta av de här presenterade björkarna har låga ståndortskrav och många användningsområden. Skir grönska vid bladutspringet och vackert guldgula höstfärger.

Björken tillhör liksom lönnarna de blödande träden och bör, om nödvändigt, beskäras under sensommaren. Vår eller sen höstplantering (efter 15 november) rekommenderas, så vida inte krukodlat material eller björkar företablerade i Air-Pot används.

Vid fröförökad björk är det viktigt med rätt proveniens! Är det de vita stammarna på björken som eftersträvas väljs en sort, t ex B. p. ’Tristis’ eller B. utilis. var. jaquemontii ’Doorenbos’.

Skräddarsydda lösningar

Vi arbetar med innovativ produktutveckling och skräddarsydda lösningar för att möta den gröna branschens unika behov. Vi har ett brett växtsortiment av hög kvalitet. Vi är specialiserade på att producera och förädla parkträd, alléträd, solitärbuskar samt större fruktträd. Vi kvalitetssäkrar alltid växterna innan leverans för att ge dig bästa möjliga produkt.