Betula nigra

Betula nigra, svartbjörk, är ett uppseende väckande litet träd vars stora behållning ligger i den spekakulärt flagnande barken. I stora sjok flagnar barken i allt från vitt till rött och svart, mycket vackert! Kronan består ofta av många tunna kvistar, som under säsong kläs med friskt grönglänsande blad. Om hösten färgas kronan i lysande smörgula färger innan bladen faller och blottar den något risiga kronan. För bäst utveckling bör svartbjörken planteras i fuktiga men väldränerade jordar på varma lägen i full sol.

Vetenskapligt namn

Betula nigra

Svenskt namn

Svartbjörk

Höjd

10-15 m

Bredd

3-5 (-6) m

Zon

I-II

BETULA

Ett stort släkte med många användbara arter och sorter, såväl utpräglade pionjärväxter som arter med semipionjär karaktär. Björkarna kräver i regel mycket ljus och blir sällan långlivade. I gengäld är de snabbväxande, tåliga och robusta. De flesta av de här presenterade björkarna har låga ståndortskrav och många användningsområden. Skir grönska vid bladutspringet och vackert guldgula höstfärger.

Björken tillhör liksom lönnarna de blödande träden och bör, om nödvändigt, beskäras under sensommaren. Vår eller sen höstplantering (efter 15 november) rekommenderas, så vida inte krukodlat material eller björkar företablerade i Air-Pot används.

Vid fröförökad björk är det viktigt med rätt proveniens! Är det de vita stammarna på björken som eftersträvas väljs en sort, t ex B. p. ’Tristis’ eller B. utilis. var. jaquemontii ’Doorenbos’.

Skräddarsydda lösningar

Vi arbetar med innovativ produktutveckling och skräddarsydda lösningar för att möta den gröna branschens unika behov. Vi har ett brett växtsortiment av hög kvalitet. Vi är specialiserade på att producera och förädla parkträd, alléträd, solitärbuskar samt större fruktträd. Vi kvalitetssäkrar alltid växterna innan leverans för att ge dig bästa möjliga produkt.