Alnus x spaethii ’Späth’

Alnus x spaethii ’Späth’, berlineral, är en hybrid mellan Alnus japonica och Alnus subcordata som blev upptäckt i Späths arboretum (Berlin) i början på 1900 talet. En frisk al som utvecklar en konisk krona som med tiden blir lite mer oregelbunden. Bladen är lansettformade (ca 15 cm långa med sågtandad bladkant), grönt glänsande, som vid utspring har en svagt rodnande färg. Berlineralen klarar de flesta markförhållanden och är både värmetålig och saltresistent. Ett utmärkt träd för stadsmiljö och hårdgjorda ytor.

Vetenskapligt namn

Alnus x spaethii ’Späth’

Svenskt namn

Berlineral

Höjd

15-20 m

Bredd

8-10 m

Zon

I-III (IV)

ALNUS

Ett släkte med vanligtvis sol- och fuktälskande buskar och framförallt träd. Gemensamt för dem är att de fungerar i symbios med kvävefixerande
bakterier på rötterna. Näringen behöver därför inte dras tillbaka på hösten utan bladen släpps gröna sent på hösten. Alarna är mycket anspråkslösa och många av dem klarar de mest extrema ståndorterna såsom i stående vatten eller på mycket styv lera.

Flik- och gulbladiga alar

De inhemska alarna, Alnus incana och Alnus glutinosa, finns i en rad olika former, både gul- och flikbladiga kultivarer. Dessa ger i många fall ett mer ljust, skirt och luftigt uttryck jämfört med de rena arterna men har i övrigt ståndortskrav likt respektive art. Deras tendens att skjuta rotskott (A. incana) eller stubb- och stamskott (A. glutinosa) bör betänkas vid projektering.

Skräddarsydda lösningar

Vi arbetar med innovativ produktutveckling och skräddarsydda lösningar för att möta den gröna branschens unika behov. Vi har ett brett växtsortiment av hög kvalitet. Vi är specialiserade på att producera och förädla parkträd, alléträd, solitärbuskar samt större fruktträd. Vi kvalitetssäkrar alltid växterna innan leverans för att ge dig bästa möjliga produkt.