Alnus incana fk DEJE E

Alnus incana fk DEJE E, gråal, är ett snabbväxande träd med konisk, relativt smal krona. Har en silvergrå, slät stam och grovt sågade, något gråaktiga blad. Trädet skjuter rotskott så var försiktig med att plantera trädet i hårdgjorda ytor. Det tål dock både salt och förorenad luft. Sen höstplantering eller vårplantering. Föredrar något torrare och något magrare ståndorter jämfört med A. glutinosa. E-plantan är en starkväxande och enhetlig typ med säkerställd proveniens som passar för svenska förhållanden.

Vetenskapligt namn

Alnus incana fk DEJE E

Svenskt namn

Gråal

Höjd

12-15 m

Bredd

5-7 m

Zon

I-VII

ALNUS

Ett släkte med vanligtvis sol- och fuktälskande buskar och framförallt träd. Gemensamt för dem är att de fungerar i symbios med kvävefixerande
bakterier på rötterna. Näringen behöver därför inte dras tillbaka på hösten utan bladen släpps gröna sent på hösten. Alarna är mycket anspråkslösa och många av dem klarar de mest extrema ståndorterna såsom i stående vatten eller på mycket styv lera.

Flik- och gulbladiga alar

De inhemska alarna, Alnus incana och Alnus glutinosa, finns i en rad olika former, både gul- och flikbladiga kultivarer. Dessa ger i många fall ett mer ljust, skirt och luftigt uttryck jämfört med de rena arterna men har i övrigt ståndortskrav likt respektive art. Deras tendens att skjuta rotskott (A. incana) eller stubb- och stamskott (A. glutinosa) bör betänkas vid projektering.

Skräddarsydda lösningar

Vi arbetar med innovativ produktutveckling och skräddarsydda lösningar för att möta den gröna branschens unika behov. Vi har ett brett växtsortiment av hög kvalitet. Vi är specialiserade på att producera och förädla parkträd, alléträd, solitärbuskar samt större fruktträd. Vi kvalitetssäkrar alltid växterna innan leverans för att ge dig bästa möjliga produkt.