Alnus glutinosa ‘Laciniata’

Alnus glutinosa ‘Laciniata’, flikbladig klibbal, är i ungdomen ett snabbväxande träd som håller sig smalkronigt men som äldre breder ut sig något. Bladen är mindre till storlek jämfört med ren klibbal och inskurna, dock inte lika djupt som hos A. incana ’Laciniata’. Trädet ger en skir grönska som kan jämföras med den hos björken. Sorten utvecklar en genomgående stam med korta sidogrenar och kräver därför lite skötsel efter etablering. Ett intressant inslag och lite udda träd både som solitär och som stamträd.

Vetenskapligt namn

Alnus glutinosa ‘Laciniata’

Svenskt namn

Flikbladig klibbal

Höjd

15-17 m

Bredd

6-8 m

Zon

I-III

ALNUS

Ett släkte med vanligtvis sol- och fuktälskande buskar och framförallt träd. Gemensamt för dem är att de fungerar i symbios med kvävefixerande
bakterier på rötterna. Näringen behöver därför inte dras tillbaka på hösten utan bladen släpps gröna sent på hösten. Alarna är mycket anspråkslösa och många av dem klarar de mest extrema ståndorterna såsom i stående vatten eller på mycket styv lera.

Flik- och gulbladiga alar

De inhemska alarna, Alnus incana och Alnus glutinosa, finns i en rad olika former, både gul- och flikbladiga kultivarer. Dessa ger i många fall ett mer ljust, skirt och luftigt uttryck jämfört med de rena arterna men har i övrigt ståndortskrav likt respektive art. Deras tendens att skjuta rotskott (A. incana) eller stubb- och stamskott (A. glutinosa) bör betänkas vid projektering.

Skräddarsydda lösningar

Vi arbetar med innovativ produktutveckling och skräddarsydda lösningar för att möta den gröna branschens unika behov. Vi har ett brett växtsortiment av hög kvalitet. Vi är specialiserade på att producera och förädla parkträd, alléträd, solitärbuskar samt större fruktträd. Vi kvalitetssäkrar alltid växterna innan leverans för att ge dig bästa möjliga produkt.