Alnus cordata

Alnus cordata, italiensk al, har ett pyramidialt växtsätt med genomgående mörk stam. Anspråkslöst träd som fungerar bra i torra och magra jordar, även i hårdgjorda ytor. Bör ej planteras i allt för fuktig miljö, detta försämrar dess härdighet. Bladen är hjärtlika och läderartade och sitter ofta kvar på trädet en bit in i december då det står i stadsmiljö. Trädet klarar vindutsatta lägen bra. Ett utmärkt stadsträd i Sveriges södra delar.

Vetenskapligt namn

Alnus cordata

Svenskt namn

Italiensk al

Höjd

12-15 m

Bredd

6-8 m

Zon

I-II

ALNUS

Ett släkte med vanligtvis sol- och fuktälskande buskar och framförallt träd. Gemensamt för dem är att de fungerar i symbios med kvävefixerande
bakterier på rötterna. Näringen behöver därför inte dras tillbaka på hösten utan bladen släpps gröna sent på hösten. Alarna är mycket anspråkslösa och många av dem klarar de mest extrema ståndorterna såsom i stående vatten eller på mycket styv lera.

Flik- och gulbladiga alar

De inhemska alarna, Alnus incana och Alnus glutinosa, finns i en rad olika former, både gul- och flikbladiga kultivarer. Dessa ger i många fall ett mer ljust, skirt och luftigt uttryck jämfört med de rena arterna men har i övrigt ståndortskrav likt respektive art. Deras tendens att skjuta rotskott (A. incana) eller stubb- och stamskott (A. glutinosa) bör betänkas vid projektering.

Skräddarsydda lösningar

Vi arbetar med innovativ produktutveckling och skräddarsydda lösningar för att möta den gröna branschens unika behov. Vi har ett brett växtsortiment av hög kvalitet. Vi är specialiserade på att producera och förädla parkträd, alléträd, solitärbuskar samt större fruktträd. Vi kvalitetssäkrar alltid växterna innan leverans för att ge dig bästa möjliga produkt.