Carpinus betulus ‘Pendula’

Carpinus betulus ‘Pendula’, hängavenbok, med en vackert hängande form av avenbok som trots alla dess goda egenskaper är väldigt lite använd. Finns både som topp- och basympad, som basympad med grenar längs hela stammen. Samma ståndortskrav som arten. Ett värdefullt kyrkogårdsträd som ersättare till hängande almar, men även i privata trädgårdar och parker.

Vetenskapligt namn

Carpinus betulus ‘Pendula’

Svenskt namn

Hängavenbok

Höjd

3-4 m

Bredd

3-4 m

Zon

I-IV

Stångby Plantskola är en partiplantskola som enbart säljer och leverar växter till yrkesanvändare.

CARPINUS

Ett användbart släkte med många goda kvalitéer. Avenboken behåller likt boken sina höstlöv på juvenila skott under större delen av vintern, dessa färgas dock beigea till skillnad från bokens varmare ton.

Avenbok bör planteras på våren alternativt sent på hösten. Ska ej hanteras med barrot. Vill ha näringsrika jordar men ett pH strax under eller runt 6,5.

Avenbok ungerar väl i både sol och halvskugga. Klarar stadsmiljö bra. Tål beskärning bra och gör sig mycket väl som formklippt eller i häckar, men är dock ett så kallat blödarträd och större beskärningsinsatser utföras under juli­september.

Skräddarsydda lösningar

Vi arbetar med innovativ produktutveckling och skräddarsydda lösningar för att möta den gröna branschens unika behov. Vi har ett brett växtsortiment av hög kvalitet. Vi är specialiserade på att producera och förädla parkträd, alléträd, solitärbuskar samt större fruktträd. Vi kvalitetssäkrar alltid växterna innan leverans för att ge dig bästa möjliga produkt.