Carpinus betulus ‘Fastigiata’

Carpinus betulus ‘Fastigiata’, pyramidavenbok, har en smal form i ungdomen, ca 5–7 m bred, med åldern får den en betydligt bredare form, upp till 13–15 m bred. Utmärkt även som uppstammad. Väljer du denna typ som alléträd utmed gator bör den vara uppstammad till minst 2 m stamhöjd. Betänk bredden vid projektering!

Vetenskapligt namn

Carpinus betulus ‘Fastigiata’

Svenskt namn

Pyramidavenbok

Höjd

15-18 m

Bredd

13-15 m

Zon

I-IV

Stångby Plantskola är en partiplantskola som enbart säljer och leverar växter till yrkesanvändare.

CARPINUS

Ett användbart släkte med många goda kvalitéer. Avenboken behåller likt boken sina höstlöv på juvenila skott under större delen av vintern, dessa färgas dock beigea till skillnad från bokens varmare ton.

Avenbok bör planteras på våren alternativt sent på hösten. Ska ej hanteras med barrot. Vill ha näringsrika jordar men ett pH strax under eller runt 6,5.

Avenbok ungerar väl i både sol och halvskugga. Klarar stadsmiljö bra. Tål beskärning bra och gör sig mycket väl som formklippt eller i häckar, men är dock ett så kallat blödarträd och större beskärningsinsatser utföras under juli­september.

Skräddarsydda lösningar

Vi arbetar med innovativ produktutveckling och skräddarsydda lösningar för att möta den gröna branschens unika behov. Vi har ett brett växtsortiment av hög kvalitet. Vi är specialiserade på att producera och förädla parkträd, alléträd, solitärbuskar samt större fruktträd. Vi kvalitetssäkrar alltid växterna innan leverans för att ge dig bästa möjliga produkt.