Amelanchier arborea ‘Robin Hill’ – storblommig häggmispel

Amelanchier arborea ‘Robin Hill’, storblommig häggmispel, är en sort som framförallt lämpar sig som mindre träd. Sorten bildar en upprätt och smal krona, men breddar sig något med åldern. Blomknopparna är först svagt rosa för att senare övergå i vitt. Bladen får de för släktet karaktäristiskt vackra höstfärgerna i gult och rött. Vi har observerat att ’Robin Hill’ inte drabbas av mjöldagg i samma utsträckning som A. lamarckii.

Vetenskapligt namn

Amelanchier arborea ‘Robin Hill’

Svenskt namn

Storblommig häggmispel

Höjd

5-6 m

Bredd

3-4 m

Zon

I-III

AMELANCHIER

Häggmisplarna hör till våra mest älskade buskar. Släktet innehåller buskar eller mindre träd med måttliga ståndortskrav. Klarar allt från ler- till sandjordar men trivs bäst på svala växtplatser i friska och mullrika jordar med gott om rotutrymme,gärna med visst kalkinnehåll.

Gemensamt för dem är deras rika blomning i vitt på våren, de blåbärslika och välsmakande bären under högsommaren och de sprakande höstfärgerna.

Mjöldagg på Amelanchier

Under de senaste åren har vi sett att häggmisplarna i varierande grad drabbas av mjöldagg, en sjukdom som sänker prydnadsvärdena och försvagar tillväxten.

Än så länge har endast A. lamarckii mist sin E-status, men övriga häggmisplar kan även drabbas i varierande grad.

AMELANCHIER - Robin hill, lamarckii, laevis, alnifolia, spicata

Skräddarsydda lösningar

Vi arbetar med innovativ produktutveckling och skräddarsydda lösningar för att möta den gröna branschens unika behov. Vi har ett brett växtsortiment av hög kvalitet. Vi är specialiserade på att producera och förädla parkträd, alléträd, solitärbuskar samt större fruktträd. Vi kvalitetssäkrar alltid växterna innan leverans för att ge dig bästa möjliga produkt.