Cedrus deodara ’Karl Fuchs’

Cedrus deodara ’Karl Fuchs’, himalayaceder är pyramidal och smal som ung, flat och bred som äldre. Sorten ’Karl Fuchs’ härstammar från insamlingar gjorda i bergsregioner kring Kashmir.

Med nickande blågröna skottspetsar skiljer sig ’Karl Fuchs’ från arten i övrigt och med ett i utspringet azurblått barr som sakta övergår till vackert mattgrönt ger den ett mycket mjukare intryck än den vanligare Cedrus atlantica ’Glauca’. Denna kultivar utvecklas trots sina nickande skottspetsar till ett högrest och ofta enstammigt träd. Med åldern utvecklas tydliga grenvåningar. Väl etablerad är himalayacedern både tork- och värmetålig, men fordrar utrymme att breda ut sig, både över och under mark! Planteras med fördel i sol-halvskugga i väldränerade och luftiga jordar.

Vetenskapligt namn

Cedrus deodara 'Karl Fuchs'

Svenskt namn

Himalayaceder

Höjd

10–12 (–15) m

Bredd

8–10 (–15) m

Zon

I (-II)

Stångby Plantskola är en partiplantskola som enbart säljer och leverar växter till yrkesanvändare.

CEDRUS

Cedersläktet innehåller få arter, enligt vissa bara en. Oavsett är de både mångformiga och odlingsvärda, främst i södra Sverige och gärna i varma lägen.

Cedrarna är aristokrater bland barrträden, och när du ser en fullvuxen individ förstår du varför, bredkroniga majestäter breder med åren ut sig och får skärmlika mycket karaktärsfulla kronor. Även i ung ålder har dessa träd karaktär. I ungdomen är träden luftiga men med den apikala dominans vi förknippar med våra barrväxter.

Skräddarsydda lösningar

Vi arbetar med innovativ produktutveckling och skräddarsydda lösningar för att möta den gröna branschens unika behov. Vi har ett brett växtsortiment av hög kvalitet. Vi är specialiserade på att producera och förädla parkträd, alléträd, solitärbuskar samt större fruktträd. Vi kvalitetssäkrar alltid växterna innan leverans för att ge dig bästa möjliga produkt.