Thuja occidentalis ’Little Giant’

Thuja occidentalis ’Little Giant’, klottuja är en mycket kompakt, klotformig tuja med vackert ljusgröna barr på uppåtriktade grenar. Sorten har kanadensiskt ursprung och anses av flera som den bästa klotformade tujan.

Vetenskapligt namn

Thuja occidentalis 'Little Giant'

Svenskt namn

Klottuja

Höjd

0,8 m

Bredd

1 m

Zon

I-IV

Stångby Plantskola är en partiplantskola som enbart säljer och leverar växter till yrkesanvändare.

THUJA

Tujasläktet hör till våra mest odlade städsegröna häckväxter. De är mycket lika släktet Chamaecyparis men skiljs enklast via frukterna som hos Thuja är avlånga med överlappande kottefjäll. Frukterna hos Chamaecyparis är runda och uppsprickande.

Tujasläktet skiljs även ut då det saknar den blå skottfärgen som är mycket vanlig hos Chamaecyparis. Tujorna är i regel betydligt härdigare och passar bra långt upp i landet. Att tujorna har fått den vida användningen beror på deras tålighet för hård beskärning, vind och stadsmiljö. De är även ganska anspråkslösa vad gäller jordkraven men det är viktigt att jorden är frisk. I övrigt bör jorden vara näringsrik, men tål såväl höga som låga pH-värden. Soliga till lätt skuggiga lägen.

THUJA SOM HÄCK

Friväxande häck Avgörande för valet är framförallt hur stor häcken skall få bli, både i höjd och bredd samt vilket intryck som önskas. För större anläggningar och mer avskärmande häckar vill vi rekommendera jättetujan, Thuja plicata ’Excelsa’ som med tiden kan bli bortåt 15-20 m. Trädet har friskt gröna skott så gott som hela året, utvecklar starka grenvinklar och växer snabbt. Kan med fördel klippas vartannat till vart tredje år för att ge en mer jämn form.

För medelhöga häckar för både privata och offentliga anläggningar är det framförallt sorter av T. occidentalis, såsom ’Brabant’, ’Fastigiata’ och ’Smaragd’ som lämpar sig bäst. De är alla strikt pelarformade. Önskas en jämn friväxande häck bör dessa jämnas till något vartannat år.

’Brabant’ har sin fördel i att den växer fort, dess nackdel är dock att den blir något gulbrunaktig under den senare delen av vintern. ’Fastigiata’ är ett utmärkt alternativ för att skapa en jämnbred häck som inte blir för bred, dess sidor är näst intill parallella.

’Smaragd’ är generellt den vackraste tujan med friskt gröna och smala skott som sitter tätt. Den behåller färgen bra under hela vintern men växer saktare än de båda föregående. Den är mycket formstark och ger oftast intrycket av uppradade solitärer då den används i häck.

KLIPPT HÄCK

För klippta häckar är ’Brabant’ att föredra tack vare dess snabba tillväxttakt och jämna utseende. Att klippa tujor är oftast inget problem. Det viktigaste att tänka på är att aldrig klippa innanför de gröna skotten då tujor liksom de flesta andra barrväxter inte skjuter nya skott från förvedade skott. Häckar av tuja bör klippas en till två gånger per säsong.

Till större häckar för avskärmning eller skydd rekommenderas T. plicata ’Excelsa’. Dess stora fördel här är att den inte får samma gulbruna vinterfärg som är vanligt för sorten ’Brabant’ samt att den klarar snötyngder bra tack vare starka, bra grenvinklar. T. plicata ’Excelsa’ bör klippas en gång per år.

Skräddarsydda lösningar

Vi arbetar med innovativ produktutveckling och skräddarsydda lösningar för att möta den gröna branschens unika behov. Vi har ett brett växtsortiment av hög kvalitet. Vi är specialiserade på att producera och förädla parkträd, alléträd, solitärbuskar samt större fruktträd. Vi kvalitetssäkrar alltid växterna innan leverans för att ge dig bästa möjliga produkt.