Hur många plantor får plats per kvadratmeter?
Terese2025-06-13T08:29:09+02:00Antal plantor per kvadratmeter skiljer sig beroende på växtens rekommenderade c/c (planteringsavstånd). Se tabellen nedan för en uppskattning.

Antal plantor per kvadratmeter skiljer sig beroende på växtens rekommenderade c/c (planteringsavstånd). Se tabellen nedan för en uppskattning.
Växtpassen är viktiga eftersom dessa bevisar om växtmaterialet är importerat eller svenskodlat. Även om vi på Stångby i dagsläget utför stickprovskontroller på allt växtmaterial oavsett ursprung, skulle man kunna tänka sig att växtpasset kan ge en indikation om växtmaterial har hög risk för att innehålla plattmask (importerat) eller om risken är lägre (svenskodlat).
Nej, Länsstyrelsen har konstaterat att de ser en mycket liten risk för spridning med barrotat material. Därför behöver barrotat material inte sökas igenom.
Vi kommer utföra noggranna kontroller oavsett om växtmaterialet är svenskodlat eller importerat. Det innebär ökade hanteringskostnader även för svenskodlat material. Priset på frakt och tillbehör kommer självklart inte omfattas av den procentuella höjningen på 3-5%. Se vår detaljerade hantering HÄR.
Vi har en nära dialog med alla våra leverantörer och ställer krav på okulära kontroller innan leverans. För att förhindra spridningen av lövplattmasken har vi också utvecklat en noggrant utarbetad intern rutin. Vi genomför, baserat på länsstyrelsens rekommendationer, egna stickprovskontroller och hundsök på delar av växtmaterialet, både importerat och svenskodlat. Sökhunden använder sin nos för att identifiera koncentrerade dofter och markerar vid eventuella fynd. Efter okulär kontroll och/eller hundsök placeras alla våra icke-vegeterade växter i kylförvaring. Växterna förvaras där tills jordklumpen har nått en temperatur på -2° till -3°. Vi har investerat i utrustning som mäter rotklumpens temperatur för att säkerställa att den når den nivå som visat sig vara dödlig för plattmasken.
Lövplattmasken är så pass nyupptäckt att det saknas studier på dess eventuella effekt på biologisk mångfald och ekonomi. Vi har en viktig roll i att förhindra spridningen av den potentiellt skadliga lövplattmasken och följer utvecklingen och Länsstyrelsens rekommendationer noggrant. Just nu pågår det tester och fortsatt arbete med att utveckla rutiner för att kunna bearbeta vegeterat växtmaterial med en typ av varmvattenbehandling. Se vår detaljerade hantering HÄR.
Till följd av nya investeringar och ökade resurser för att implementera våra nya rutiner samt hantera kostnader relaterade till lövplattmasken, har vi infört en hanteringsavgift på 3-5% på alla order. Se vår detaljerade hantering HÄR.
Alla växter bör kontrolleras, även de från Sverige.
Lövplattmasken trivs i fuktiga miljöer, särskilt i krukor, således även på vintergröna växter.
Vi behöver återkoppling snarast. Fyndet ska dokumenteras med foto innan plantering av växterna. Detta för att säkerställa att masken följt med i levererat växtmaterial och inte sen tidigare funnits på slutkundens ytor.
Kontakta mig angående offerter och beställningar eller frågor kring växtmaterial och projektering. Om ni har några funderingar kring ert projekt finns jag alltid tillhands för att diskutera växtförslag och dela med mig av mina och företagets erfarenheter.
Landskapsingenjör
070 956 51 04
ludvig@stangby.nu
Jag är föräldraledig t.o.m. Höst 2022. På återseende!
Utbildning
Arborist
Favoritträd:
Cladrastis kentukea
Om du behöver komma i kontakt med mig angående äldre order/leveranser, vänligen kontakta Monica.
046 – 540 63 44
monica@stangby.nu
Stöttar i första hand säljteamet i deras dagliga arbete. Hör gärna av er om ni har några frågor kring växtmaterial, plantering, anläggning, etablering eller om ni inte vet vem av våra kundansvariga som passar ert projekt bäst, så ser jag till att ni hittar rätt.
Landskapsingenjör
076 149 02 21
erika@stangby.nu
Kontakta mig angående logistikfrågor kring din leverans.
Acer palmatum ‘Atropurpureum’
08 410 39 299
minna@stangby.nu
Kontakta mig om du är leverantör av växter, tillbehör eller importfrakt.
Civilingenjör & Trädgårdsingenjör
Koelreuteria paniculata
072 070 67 79
mia@stangby.nu
Kontakta mig gärna gällande offerter och beställningar. Jag har lång erfarenhet inom den offentliga sektorns grönytedrift och kan bistå med goda råd när det gäller hållbara växtval.
Landskapsingenjör
Castanea sativa
046 – 540 63 43
anneli@stangby.nu
Kontakta mig gärna för koordinering och samarbete kring stora och små projekt, offerter och beställningar.
Vi hörs!
Trädgårdsmästare
Acer griseum
070 590 73 16
kristina@stangby.nu
Trädgårdsingenjör med inrikting Design
046 – 540 63 41
sofia@stangby.nu
Kontakta mig angående offerter och beställningar. Jag är även försäljningschef för hela teamet.
Landskapsingenjör
Gleditsia triacanthos
046 – 540 63 44
monica@stangby.nu
Kontakta mig angående marknadsfrågor så som event, mässor, annonser och sponsring.
Jag är även anställd på Stångby Akademi och jobbar tätt ihop med Elisabeth Rovelstad. Vill du läsa mer om Akademin besök vår hemsida: www.stangbyakademi.nu
Trädgårdsingenjör med inriktning Design
Just nu klappar mitt hjärta lite extra för Heptacodium miconioides
08-546 900 41
victoria@stangby.nu
Min roll som rådgivare är att jag kan hjälpa till när du gör dina val när det kommer till växtmaterial och kvaliteter. Mejla mig dina funderingar så bokar vi vid behov in ett möte.
Jag är även verksamhetsledare för Stångby Akademi. Vill du läsa mer om Akademin besök vår hemsida: www.stangbyakademi.nu
Trädgårdstekniker
Sorbus ’Astrid’ E
072 160 82 05
elisabeth@stangby.nu
Kontakta mig angående logistikfrågor kring din leverans.
Trädgårdsingenjör
Betula utilis var. jacquemontii
046 – 540 63 42
anders@stangby.nu
Kontakta mig angående offerter och beställningar. Jag har en bakgrund inom bygg, anläggning och projektering och kan vägleda er i komplexa projekt. Hör av er!
Trädgårdsingenjör
Robinia pseudoacacia ’Bessoniana’
073 234 21 49
petter@stangby.nu
Kontakta mig angående offerter och beställningar eller frågor kring växtmaterial och projektering.
Landskapsarkitekt
Cornus kousa
072 071 37 81
johanna@stangby.nu