View Post

PUBLIKA PARKER

In MÄSSA by Stangby.nu

Publika parker och stadsrum 2019

Årets tema: Stan är full av vatten!

Planera redan nu in nästa konferens i kalendern! Torsdag 4 april 2019 i Malmö, på Malmö Live!

Publika parker och stadsrum är den populära mötesplatsen för alla som jobbar med publika parker och stadsrum i offentlig eller privat regi. Den 4 april i Malmö är det dags för den tolfte upplagan av konferensen. Årets tema är Stan är full av vatten! Föreläsare från Italien, Tyskland, Frankrike, Holland och Sverige ger inspiration kring hur man kan arbeta med vatten i alla dess former i offentliga park- och stadsmiljöer.

4 april 2019 är temat Stan är full av vatten! Vatten är både skrämmande, nödvändigt och fantastiskt i urbana miljöer. Hur tar man tillvara vattnets potential i gestaltningen och samtidigt förbereder våra städer för framtidens klimatförändringar? Internationella och nationella föreläsare, bland andra:

Aldo Croci – chef på italienska Villa Borromeo Visconti Litta, välbesökt för sin nyrenoverade vattenkonst.

Antje Stokman – landskapsarkitekt och professor vid vid HafenCity Universität Hamburg, Tyskland, om design med vatten i urbana miljöer.

Dirk van Peijpe – urban designer och grundare av De Urbanisten, Holland, om nya mångfunktionella stadsrum med vatten i fokus.

Licia Soldavini & Sam Carvalho från Raumlabor Berlin – kreatörerna bakom det experimentella lärandet kring vatten vid The Floating University i Berlin.

Michel Desvigne – omtalad fransk landskapsarkitekt om publika parker och stadsrum längs floden Garonne i Bordeaux.

Zandra Nordin – tidigare stadsträdgårdsmästare, om Älvbrinken och Vattentorget i Skellefteå.

Mera info kommer kontinuerligt framöver på Moviums hemsida och via Moviums Nyhetsbrev.

View Post

Larkdagen 2019

In MÄSSA by Stangby.nu

Landskapsarkitekturdagen 26/4 2019
2019 års landskapsarkitekturdag arrangeras fredagen den 26 april på Sveriges Lantbruksuniversitet SLU i Alnarp.
Årets tema: COMMUNICATING LANDSCAPE

Vad är landskapskommunikation?
Vi rör oss i samma rum, men vi ser olika saker. Erfarenheter och kunskap färgar våra upplevelser och samma landskap kommer kommunicera olika saker till oss beroende på vem vi är. Vilka som får höras och synas avgör hur vi uppfattar landskapet och vår egen platstillhörighet. Hur planerar en för andras behov och inte sina egna?
Det krävs två röster för att föra ett samtal. Vi skapar platser tillsammans, och för att kunna höras måste vi också kunna lyssna. En plats är inte hel förrän människor använder den.
– Vad är landskapskommunikation? Och vad händer när den misslyckas?
Vad händer under dagen?
Under dagen kommer möjligheter att samtala med studenter, yrkesverksamma
och företag blandas med föreläsningar och fika. Dagen är fri från kostnader och
är öppen för alla! För er som kommer långväga finns resebidrag att söka.
Schema för dagen och mer information finner ni på: http://www.landskapsarkitekturdagen.se/

View Post

TCYK – Yrkesbevis 9

In NYHETER, SEMINARIUM by Stangby.nu

Stångby Plantskola i samarbete med Mikael Magnusson Vedevågs Trädgård erbjuder
TCYK / Yrkesbevis 9. Beskärning och Trädvård

Utbildningen vänder sig till företag som arbetar med parker och offentliga gröna miljöer och som vill arbeta med att kompetensutveckla sina medarbetare. Yrkesbevis 9 är en heltäckande
kurs kring beskärning och trädvårdsfrågor. Utbildningen håller avancerad nivå och består av teoretiska genomgångar samt praktiska övningar under handledning.

Sista anmälningsdagen är 25 januari. Anmälningen är bindande.
För anmälan och frågor kontakta Elisabeth Rovelstad elisabeth@stangby.nu

OBS! Notera att kurstillfället endast ges på vår filial i Stockholm (Märsta)

View Post

Vi söker personal i Märsta

In JOBB, NYHETER by Stangby.nu

Just nu stärker vi upp vårt team i Stockholmsregionen inom Expedition och Skötsel!  

Vi söker dig som är engagerad och självgående samt serviceinriktad och som vill vara med och bidra till företagets utveckling tillsammans med vårt starka team. Dina arbetsuppgifter är varierande inom expedition såväl som skötsel. Du skall hjälpa till med lossning och lastning av växter likväl som att sköta trädgård, anläggning och kvalitetssäkra växter som ska till kund. Ibland sköter du även våra leveranser med en av våra mindre bilar.

Du har B-körkort, är en ”doer” och fixare som är van att ta i och tar egna initiativ. Du är ett av våra ansikten utåt så en positiv inställning och rätt attityd är av högsta betydelse. En god baskunskap om växter samt truckkörkort är meriterande men inte ett måste.

Tjänsten är en säsongsanställning med start i mars – november 2019.

Du är välkommen med din ansökan genom att skicka in CV och personbeskrivning till elisabeth@stangby.nu snarast då vi arbetar med löpande urval, dock senast 20 januari. Märk din ansökan med ”Expedition Märsta”. För mer information om tjänsten kontakta, Elisabeth Rovelstad, platschef i Märsta, 072-160 82 05

View Post

Vi stödjer Musikhjälpen!

In NYHETER by Stangby.nu

Nu har ni chansen att buda hem en magnifik Ullungrönn, Sorbus ulleungensis ’Dodong’ på latin, samt få professionell planteringshjälp av Sveriges trädgårdsguru John Taylor!

Följ länken för att komma till auktionen och för mer info: https://www.tradera.com/…/kop-ett-trad-och-fa-john-taylor-a…

– Hela försäljningsbeloppet går till Musikhjälpen!

Vill du ha ett träd som räddar liv? Vad väntar du på! In och buda!!

God Jul och Gott Nytt År

In NYHETER by Stangby.nu

Vi på Stångby Plantskola vill tacka för ett fantastiskt år och ser fram emot ett givande samarbete 2019!

I stället för vår sedvanliga Julgåva har vi i år skänkt 25 000 kr till Musikhjälpen med årets tema ”Alla har rätt att funka olika”.

Människor med funktionsnedsättning är en av världens mest diskriminerade grupper. Många fastnar i fattigdom, stängs ute och osynliggörs på grund av hinder och stigman. Med funktionsnedsättning är risken stor att drabbas hårdare av nöd och katastrof – och få hjälp sist.
– Musikhjälpen, Sveriges Radio 2018.

Vi önskar er en riktigt
God Jul och Gott Nytt År!

Stångby Plantskola

View Post

Park och Gata – Göteborg

In MÄSSA, NYHETER by Stangby.nu

Ta tillfället till akt och träffa oss personligen på Park & Gata i Göteborg den 27-28 november. Vi pratar om allt ifrån växtkvalitet till de bästa lösningarna för hållbara miljöer.

-Låt oss tillsammans skapar en grönare omgivning som håller för generationer!

Om ni anmäler ert deltagande i förväg så är ert mässbesök och lunch gratis. Läs mer om mässan och anmäl er här!

 

Har ni inte möjlighet att träffa oss i Göteborg 27-28 november?

Misströsta ej: Vi kommer även finnas på Park & Gata Stockholm 20-21 november!

View Post

Park & Gata – Stockholm

In MÄSSA, NYHETER by Stangby.nu

Ta tillfället till akt och träffa oss personligen på Park & Gata i Stockholm den 20-21 november. Vi pratar om allt ifrån växtkvalitet till de bästa lösningarna för hållbara miljöer. Låt oss tillsammans skapar en grönare omgivning som håller för generationer!

Om ni anmäler ert deltagande i förväg så är ert mässbesök och lunch gratis. Läs mer om mässan och anmäl er här!

Har ni inte möjlighet att träffa oss i Stockholm 20-21 november?

Misströsta ej: Vi kommer även finnas på Park & Gata Göteborg 27-28 november!

View Post

Träddagarna 2018

In MÄSSA, NYHETER by Stangby.nu

Ni missar väl inte årets Träddag som arrangeras av Svenska Trädföreningen?!

I år är det i Malmö och går av stapeln redan 7-8 november. Det är alltid lika kul att ställa ut och få träffa branschfolk.

Kom förbi vår monter och snacka växtval och kvalitet. Tillsammans gör vi staden till en grönare plats!

View Post

Jubileumsfirande!

In NYHETER by Stangby.nu

Tack alla som kom och firade oss på 40-års dagen! Så kul att ni kom och förgyllde vår dag 🙂


View Post

Stångby fyller 40 år!

In NYHETER, STÅNGBYS HISTORIA by Stangby.nu


1978 slog två män ihop sina påsar och tog beslutet att bilda Stångby Plantskola. Den ene är Ingemar Holgersson, en redig, rakryggad och handlingskraftig smålänning, med nävar som ”dassalock” och med en arbetsvilja av stål. Den andre Otto Wiese, en sympatisk, yrkesskicklig trädgårdsmästaryngling med rötter från Pinnebergs mylla som tagit sig upp till Sverige för kärlekens skull. Någonstans där mellan rosraderna byggdes ett vänskapsband och början till en välrenommerad plantskola.

Medan Ingemar markberedde jorden så började Otto att leta och köpa in småplantor. Ganska snart fylldes ytorna med bland annat Allotria, Nina Weibull, Super Star, Lichtkönigin Lucia och Peace. Men det stannade inte vid rosor, i den leriga och bördiga jorden stod bland annat tusentals fruktträd, bergtallar (!) och hängalmar (!) i långa rader.

Våren 2002 blev startskottet för Taflin och Andersson. En ny typ av växtleverantör var på banan. Kunskap, service och engagemang var ledorden. Med värdefullt stöd av dåvarande delägaren Jarl Abrahamsson, lades en genomarbetad affärsplan. Efterfrågan och intresset för speciella kvaliteter ökade. Detta ledde till att Jörgen och Fredrik började fundera på om det ändå inte var klokt att själva kunna producera och förädla vissa produkter för att få högsta kvalitet. Alternativet var att själva dra igång en odling eller att finna en samarbetspartner.
En sensommardag 2007 på ett kontor ovanför Centralstationen i en mellanstor stad på västkusten togs de första trevande stegen i att närma sig varandra. Både Stångby Plantskola och Taflin & Andersson fattade snabbt tycke för varandra och attraherades av vilka möjligheter som fanns för att kunna utveckla något riktigt slagkraftigt tillsammans. Tidigt på våren 2008 blev omvärlden varse om att ett nytt Stångby hade uppstått!

Mycket vatten har hunnit rinna under broarna och vägarna har varit slingriga, men drivkraften och engagemanget som genomsyrat verksamheten och hela Stångbylaget har bidragit till att vi med stolthet vågar påstå att vi idag är en av Skandinaviens främsta plantskolor och arbetsplatser.

Vi riktar nu blickarna framåt och rustar oss för att möta de nästkommande 40 åren tillsammans med er!


Image Image Image
View Post

Cykelhuset Ohboy!

In NYHETER, REFERENS by Stangby.nu

Rakt framför skateparken Stapelbäddsparken i Västra Hamnen i Malmö står ett nybyggt flerfamiljshus tillika hotell ritat av ariktektbyrån Hauschild + Siegel. Huset kallas för Cykelhuset Ohboy! och precis som namnet antyder är allt anpassat för cyklande hyresgäster. Vi besökte nyligen huset för att följa upp växtmaterialet som vi levererade till anläggningen våren 2017.
 
Hauschild + Siegel är något så ovanligt som en arkitektbyrå som själva agerar byggherrar och hyresvärdar för sina hus. I och med att de äger sina projekt från början till slut är de inte rädda för att ta ut svängarna vad gäller utemiljöerna.
 
Vi är här med landskapsarkitekt Ola Nielsen som ritat utemiljöerna kring huset. Det vi slås av direkt är hur ofantligt gröna de minst sagt trånga utemiljöerna är. Ola menar att som lanskapsarkitekt har han ett ansvar att ta vara på de ytor som ges. Längs framsidan går tomtgränsen knappt 2 meter utanför huskroppen, därefter tar kommunens mark vid. Och det är tydligt att Ola i detta fallet satsat för att ge ett så grönt intryck som möjligt. Han betonar att det är lätt att glömma att byggherren ofta har möjlighet att hantera förgårdsmarken och faktiskt skapa en trivsam gatumiljö. Vi håller med om att hela gaturummet i detta fallet blivit mer attraktiv till följd av den välutnyttjade förgårdsmarken. Här trängs bland annat stamträd av Rhus typhina, Malus toringo och Prunus gondouinii ’Schnee’ med flerstammiga Cercis canadensis och marktäckare av bland annat Rhus aromatica ’Grow Low’ och en stor variation av perenner. Klättervajrarna huserar bland annat Kiwiplantor, Wisteria och Akebia.
Vi frågar Ola om vad han säger till de som frågar sig om det är klokt att plantera träd så nära huskroppen.
På det svarar han lugnt att – ”Det blir ju inga träd om man inte planterar träd”.
Husmänniskor är rädda för rötter och trädmänniskor är rädda för att träden skall fara illa av att trängas med huskroppen, får alla sin vilja igenom blir det helt enkelt inga träd planterade menar Ola.
 
När vi går in på innergården slås vi av en stor grönska med ett väldigt exotiskt uttryck. Stora exemplar av Toona sinensis och Cornus controversa kombineras med en variation av bambu. Yngre exemplar av Mahonia japonica, Maackia amurense och Toona sinensis har blandats in i det woodlandliknande bräkenskiktet. Ungplantorna och en stor del av de mer exotiska perennerna har levererats av Peter Linder som även varit engagerad i växtvalen. Blandningen av unga och äldre individer ger känslan av att vi står mitt i naturen och inte på en hård betongyta på en skuggig innergård. Även balkongerna och taket är fyllt av grönska. Till det kan vi addera att cykelgaraget förskönats med en våtmark på taket.
 
Det finns klart en fördel med att äga hela projektet som Hauschild + Siegel gjort i detta fallet menar Ola. Men även om en bara projekterar finns ju inga hinder att prova detta tankesätt. Acceptansen och intresset för mer excentriska grönytor som hävdar sin plats verkar bli större med tiden, inte minst hos hyresgäster och bostadsköpare. På platsen är det lätt att förstå att många gillar konceptet då var och varannan person stannar för att fotografera och diskutera sinsemellan. Medans vi är på plats kommer en hel studiegrupp förbi för att anteckna och fotograferar.
 
Vi kan inte annat än att ge en stor eloge till detta djärva och högst lyckade projekt. Förhoppningsvis får vi snart se fler projekt där projektörer vågar låta det gröna ta större plats.
 
Gustav Nässlander, Kundansvarig rådgivare
 
Cykelhuset Ohboy!
VAR?  Lilla Varvsgatan 24, Malmö
NÄR? Anlades våren 2017 med omgående inflyttning
HUR? Hyresrätter samt hotell uppfört och i drift av Hauschild + Siegel 
View Post

Pop-Up Trädgård mitt i Malmö!

In NYHETER by Stangby.nu

Kolla in den snygga Pop-Up trädgården på Form/Design Centers innergård. Arkitekten Gunnilla Kronvall var hos oss för ett tag sen och valde ut träd till sin utställning.
Läs mer om Form/Design Center här!
http://www.formdesigncenter.com/
View Post

Ny hemsida

In NYHETER by Stangby.nu

Det händer många spännande saker hos oss just nu! En av sakerna är att vi har en ny hemsida, som kommer utvecklas ännu mer så småningom.
Hoppas ni tycker om den!

View Post

79 & Park

In NYHETER, REFERENS by Stangby.nu

Flera år av samarbete och gediget plantskolehantverk kulminerar i denna trädraket!
Den 15 maj 2018 lyftes de första gröna juvelerna på plats på 79&Park i Stockholm.
 
Under v.27 är det dags igen, kom gärna förbi för att diskutera och titta på växtmaterialet!
 
Oscar Properties uppför i samarbete med arkitektbyrån BIG (Bjarke Ingels Group) nyproduktionsprojektet 79&Park, beläget alldeles intill Nationalstadsparken och Gärdesfälten. Läs mer om projektet här.