Cykelhuset Ohboy!

In NYHETER, REFERENS by Stangby.nu

Rakt framför skateparken Stapelbäddsparken i Västra Hamnen i Malmö står ett nybyggt flerfamiljshus tillika hotell ritat av ariktektbyrån Hauschild + Siegel. Huset kallas för Cykelhuset Ohboy! och precis som namnet antyder är allt anpassat för cyklande hyresgäster. Vi besökte nyligen huset för att följa upp växtmaterialet som vi levererade till anläggningen våren 2017.
 
Hauschild + Siegel är något så ovanligt som en arkitektbyrå som själva agerar byggherrar och hyresvärdar för sina hus. I och med att de äger sina projekt från början till slut är de inte rädda för att ta ut svängarna vad gäller utemiljöerna.
 
Vi är här med landskapsarkitekt Ola Nielsen som ritat utemiljöerna kring huset. Det vi slås av direkt är hur ofantligt gröna de minst sagt trånga utemiljöerna är. Ola menar att som lanskapsarkitekt har han ett ansvar att ta vara på de ytor som ges. Längs framsidan går tomtgränsen knappt 2 meter utanför huskroppen, därefter tar kommunens mark vid. Och det är tydligt att Ola i detta fallet satsat för att ge ett så grönt intryck som möjligt. Han betonar att det är lätt att glömma att byggherren ofta har möjlighet att hantera förgårdsmarken och faktiskt skapa en trivsam gatumiljö. Vi håller med om att hela gaturummet i detta fallet blivit mer attraktiv till följd av den välutnyttjade förgårdsmarken. Här trängs bland annat stamträd av Rhus typhina, Malus toringo och Prunus gondouinii ’Schnee’ med flerstammiga Cercis canadensis och marktäckare av bland annat Rhus aromatica ’Grow Low’ och en stor variation av perenner. Klättervajrarna huserar bland annat Kiwiplantor, Wisteria och Akebia.
Vi frågar Ola om vad han säger till de som frågar sig om det är klokt att plantera träd så nära huskroppen.
På det svarar han lugnt att – ”Det blir ju inga träd om man inte planterar träd”.
Husmänniskor är rädda för rötter och trädmänniskor är rädda för att träden skall fara illa av att trängas med huskroppen, får alla sin vilja igenom blir det helt enkelt inga träd planterade menar Ola.
 
När vi går in på innergården slås vi av en stor grönska med ett väldigt exotiskt uttryck. Stora exemplar av Toona sinensis och Cornus controversa kombineras med en variation av bambu. Yngre exemplar av Mahonia japonica, Maackia amurense och Toona sinensis har blandats in i det woodlandliknande bräkenskiktet. Ungplantorna och en stor del av de mer exotiska perennerna har levererats av Peter Linder som även varit engagerad i växtvalen. Blandningen av unga och äldre individer ger känslan av att vi står mitt i naturen och inte på en hård betongyta på en skuggig innergård. Även balkongerna och taket är fyllt av grönska. Till det kan vi addera att cykelgaraget förskönats med en våtmark på taket.
 
Det finns klart en fördel med att äga hela projektet som Hauschild + Siegel gjort i detta fallet menar Ola. Men även om en bara projekterar finns ju inga hinder att prova detta tankesätt. Acceptansen och intresset för mer excentriska grönytor som hävdar sin plats verkar bli större med tiden, inte minst hos hyresgäster och bostadsköpare. På platsen är det lätt att förstå att många gillar konceptet då var och varannan person stannar för att fotografera och diskutera sinsemellan. Medans vi är på plats kommer en hel studiegrupp förbi för att anteckna och fotograferar.
 
Vi kan inte annat än att ge en stor eloge till detta djärva och högst lyckade projekt. Förhoppningsvis får vi snart se fler projekt där projektörer vågar låta det gröna ta större plats.
 
Gustav Nässlander, Kundansvarig rådgivare
 
Cykelhuset Ohboy!
VAR?  Lilla Varvsgatan 24, Malmö
NÄR? Anlades våren 2017 med omgående inflyttning
HUR? Hyresrätter samt hotell uppfört och i drift av Hauschild + Siegel